Foto: Bellingcat

Neatkarīgie izmeklētāji no "Bellingcat" atraduši pirms MH17 katastrofas Krievijā tapušu fotogrāfiju ar pretgaisa aizsardzības sistēmu "Buk", no kuras raidīta raķete 2014. gada vasarā Ukrainas austrumos notriekusi Malaizijas pasažieru lidmašīnu, teikts organizācijas jaunākajā ziņojumā.

Kā norāda pētnieki, tā ir pēdējā zināmā fotogrāfija ar MH17 lietā iesaistīto "Buk" sistēmu pirms tās pārvešanas uz Ukrainu. Attēlā redzams vīrietis uz pašgājēja kompleksa ar numuru 332 fona. Tālāk aizmugurē saskatāms rozā konteiners raķetes 3M8 "Krug" pārvadāšanai.

"Bellingcat" uzskata, ka tieši no šīs "Buk" sistēmas 2014. gada 17. jūlijā Donbasā no prokremlisko kaujinieku kontrolētās teritorijas notriekta "Malaysian Airlines" reisa MH17 lidmašīna "Boeing 777" ar 298 cilvēkiem uz klāja, par ko liecinot unikāli uzkrāsotie cipari un transportēšanas gabarītu atzīmes.

"Tie atrodas tajās pašās vietās kā "Buk" 332 fotogrāfijās un video, kad tas 2014. gada jūnijā bija Krievijā un 2014. gada jūlijā Ukrainā," norāda ziņojuma autori. Jaunākajā atrastajā fotogrāfijā, tāpat kā iepriekš zināmajā 2012. gada uzņēmumā, borta numurs 332 ir skaidri saskatāms, savukārt 2014. gada jūnija un jūlija attēlos tas ir daļēji aizkrāsots, liecina "Bellingcat" publicētie attēli.

Jaunākais atrastais foto ar mehāniķi un "Buk" uzņemts 53. zenītraķešu brigādes transporta laukumā, teikts ziņojumā. Vietu izdevies identificēt, pateicoties kāda kursanta publicētajam attēlam no 2014. gada augusta.

Šajā sociālo tīklu fotogrāfijā redzams tas pats rozā raķetes konteiners, bet bildes geotags norāda uz minēto militāro bāzi pie Kurskas. Ar satelīta uzņēmumu palīdzību pētniekiem ir izdevies noteikt precīzu vietu militārajā objektā, kur "Buk" ar numuru 332 fotografēts.

Žurnālistu un ekspertu organizācija "Bellingcat", kas savā izmeklēšanā strādā ar brīvpieejas tīmekļa resursiem, februārī publicētā ziņojumā secināja, ka "Buk" pārvešanu uz Ukrainu vadīja atvaļināts Krievijas virsnieks Sergejs Dubinskis, kurš medijos iepriekš bija zināms kā Doņeckas kaujinieku izlūkošanas komandieris ar segvārdu Drūmais.

Malaizijas lidsabiedrības "Malaysian Airlines" pasažieru reisa MH17 lidmašīna "Boeing 777" 2014. gada jūlijā bija ceļā no Amsterdamas uz Kualalumpuru, kad tā avarēja prokremlisko kaujinieku kontrolētajā Ukrainas teritorijā.

Visi 298 uz klāja esošie cilvēki, tostarp 196 nīderlandieši, gāja bojā. Rietumi un Ukraina notikušajā vaino prokremliskos nemierniekus, kuri lidaparātu notriekuši ar Krievijas piegādātu pretgaisa aizsardzības sistēmu "Buk".

Tikmēr Maskava, kas atbalsta un apbruņo kaujiniekus, savu un kaujinieku vainu kategoriski noliedz, notikušajā vainojot Kijevu.

Maskava arī bloķēja ANO Drošības padomes rezolūciju par starptautiska tribunāla izveidi MH17 notriekšanas lietā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!