Foto: EPA/Scanpix/LETA
Sestdien Vācijā vairākās pilsētās vairāki tūkstoši cilvēku piedalās protestos pret nemitīgi augošajām īres maksām un mājokļu trūkumu, vēsta ziņu aģentūra "DPA".

Lielākā demonstrācija bija Berlīnē, kur cilvēki gājienā piedalījās, pa priekšu nesot milzīgu haizivs modeli. Gājiena baneris vēstīja "pret īres haizivīm un spekulantiem".

Pasākuma organizatori lēš, ka gājienā Berlīnē piedalījās ap 40 tūkstošiem cilvēku, savukārt vērotāji norāda, ka piedalījušies varētu būt 20 tūkstoši cilvēku. Policija konkrētu skaitli nav nosaukusi, taču norādījusi, ka dalībnieku ir krietni vairāk par iepriekš pieteiktajiem 10 tūkstošiem.

Mazākas demonstrācijas un protesti plānoti arī Minhenē, Ķelnē, Leipcigā un Frankfurtē, kā arī citās Eiropas pilsētās, piemēram, Parīzē, Barselonā un Lisabonā. Protesta organizatori iepriekš medijos pauduši, ka protesti tiek plānoti 19 pilsētās un aptuvenais dalībnieku skaits varētu būt 55 tūkstoši cilvēku.

Berlīnē tika vākti paraksti petīcijai par referenduma organizēšanu par mājokļu kompāniju ekspropriēšanu. Petīcijas iniciatori pieprasa, lai kompānijas ar vairāk nekā 3000 mājokļu tiktu pārņemtas sabiedriskā labuma vārdā.

Berlīnei, kas ir arī viena no Vācijas federālajām zemēm, tad būtu pienākums šos mājokļus izpirkt. Kā aplēsis Berlīnes Senāts, tas jau dziļos parādos esošajai federālajai zemei izmaksātu vairāk nekā 30 miljardus eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!