“Checkpoint Charlie Museum” jeb Čārlija kontrolpunkta muzejs, kurš šādi nosaukts par godu Berlīnes bijušās robežas šķērsošanas punktam, ir izmantojis vecā mūra daļas, lai rekonstruētu sienas fragmentu.

Netālu no šī pieminekļa atrodas laukums, kurā redzami 1 065 krusti. Tie ir uzstādīti, lai pieminētu cilvēkus, kuri gāja bojā, mēģinot šķērsot robežu un izbēgt no Austrumvācijas.

Pieminekļa atklāšanas ceremonijā piedalījās arī Sergejs Hruščovs, bijušā Padomju Savienības vadītāja Ņikitas Hruščova dēls, informē BBC.

“Mums no tā ir jāgūst mācība un jācenšas nodrošināt, lai šādu sienu būtu pēc iespējas mazāk,” viņš saka. “Taču cilvēki joprojām mēģina tās celt.”

Muzeja dibinātājs nelaiķis Rainers Hildebrants bija savācis 120 oriģinālās sienas daļas, un tās tagad ir iemūrētas jaunajā, 140 metru garajā sienā.

Dažas pilsētas amatpersonas ir izteikušas kritiskas piezīmes par šādu rīcību, norādot, ka Vācijas galvaspilsētā jau ir izveidoti divi pieminekļi 1989. gada novembrī nojauktās, vēsturiski nozīmīgās sienas atcerei.

Savukārt Hilderbranta atraitne Aleksandra, kura pašlaik ir muzeja vadītāja, saka: “Mēs vēlamies, lai pasaule pievērstu uzmanību tam, kas tolaik notika.”

Viens no dienas laikrakstiem ziņas virsrakstā joko: “Cik mūru tad Berlīnei galu galā vajag?”

Pašlaik vietā, kur atradās kontrolpostenis, rosās tirgotāji, kuri tūristiem piedāvā Austrumberlīnes suvenīrus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!