Itālijas premjerministrs Silvio Berluskoni ir cietis pilnīgu sagrāvi reģionālajās vēlēšanās, rāda pirmdien apkopotie vēlēšanu rezultāti. Tas ievērojami palielinājis Romano Prodi vadītās centriski kreisās apvienības cerības nākamajā gadā redzēt viņa atkāpšanos, raksta ārvalstu mediji.
Berluskoni centriski labējā koalīcija ir zaudējusi 11 no 13 rajoniem, par kuriem informācija jau ir apkopota, gūstot vēlētāju atbalstu tikai divās valsts ziemeļu daļas provincēs Lombardijā un Veneto.

Prodi, kurš iepriekš bija teicis, ka priecāsies pat par vienu papildus iegūtu vietu, ir ārkārtīgi apmierināts ar šādiem panākumiem. “Ar šo balsojumu itālieši lūdz mums sagatavoties, lai pārņemtu vadību, lai vestu valsti uz priekšu.”

Pāvesta Jāņa Pāvila II nāve aizēnoja vēlēšanas, taču neatturēja vēlētājus no pilsoņa pienākumu pildīšanas. Savas balsis kopumā nodeva 71,4% balsstiesīgo vēlētāju.

Berluskoni jau bija sagatavojies salīdzinoši sliktiem rezultātiem, ņemot vērā ekonomiskās reformas Itālijā, taču rezultāts bija sliktāks nekā gaidīts, raksta Reuters.

Berluskoni nav sniedzis nekādus komentārus, savukārt ārlietu ministrs Džanfranko Fini, labā spārna partijas “Nacionālā alianse” vadītājs uzskata, ka šī sakāve ir slikta zīme pirms nākamajā gadā paredzētajām vispārējām vēlēšanām.

“Mums nepieciešama krietna deva pazemības un nopietnības, un varbūt tad mēs spēsim 2006.gada vēlēšanās panākt atbalstu centriski labējiem,” viņš saka. “Valdība politiski ir vājāka, taču tas nenozīmē, ka mēs gatavojamies atkāpties.”

Savukārt vairāki opozīcijas pārstāvji tam nepiekrīt un saka, ka “Berlusoni vajadzētu izdarīt pareizus secinājumus un neturpināt šo agoniju vēl vienu gadu.”

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!