Itālijas premjerministrs Silvio Berluskoni otrdien atklāja, ka viņam bija jāizmanto "pleiboja taktika", lai palīdzētu Parmai iegūt no Somijas oficiālo Eiropas pārtikas nekaitīguma iestādes (EFSA) mītnes vietu.
"Man bija jāpielieto visa mana pleiboja taktika, lai apburtu Somijas prezidenti [Tarju Halonenu] un pārliecinātu viņu atteikties no aģentūras," atklājot Itālijas pilsētā Parmā EFSA mītnes vietu, pavēstīja Berluskoni.

Itālijas premjers, kura tieksme uz asprātīgiem izteicieniem viņu bieži nostādījusi neveiklā situācijā starptautiskajā arēnā, bija izvērsis plašu kampaņu, lai viņa valstī atrastos EFSA, par kuras mītnes vietu sākotnēji tika izraudzīta Somija.

Pagājušajā ES līderu sammitā Berluskoni paziņoja: "Parma ir slavena ar labu virtuvi. Somi pat nezina, kas ir "prosciutto" (šķiņķis)".

Runājot EFSE mītnes vietas atklāšanas ceremonijā, kurā piedalījās arī Eiropas Komisijas prezidents Žozē Manuels Barrozu, Berluskoni vēlreiz riskēja aizkaitināt somus, sakot, ka Barrozu varēs nogaršot slaveno Parmas šķiņķi, "nevis kūpinātas siļķes no Somijas".

EFSA ir dibināta 2002. gadā, un tās izveides iemesli meklējami jau deviņdesmito gadu sākumā, kad Eiropā viens aiz otra sekoja vairāki pārtikas skandāli. Situācijā, kad gan ES oficiālajām iestādēm, gan patērētājiem radās daudz jautājumu par to, kā šīs problēmas risināt, bija nepieciešams izveidot zinātnisku institūciju, kas šādās krīzes situācijās spētu nodrošināt un paust neatkarīgu, objektīvu, uz zinātni balstītu viedokli par jautājumiem, kas saistīti par pārtikas drošumu gan ES oficiālajām institūcijām, gan patērētājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!