Foto: AFP/Scanpix
Bijušais Itālijas premjerministrs Silvio Berluskoni sestdien paziņoja, ka atkārtoto kandidēs uz valdības vadītāja amata, no kura pērn atkāpās.

"Es kandidēšu, lai uzvarētu," žurnālistiem Milānas pievārtē esošajā pašam piederošā futbola kluba "AC Milan" treniņu laukumā teica populistiskās labēji centriskās partijas "Brīvības tauta" līderis.

"Un atkal es to daru atbildības sajūtas dzīts," uzsvēra Berluskoni, stāstot, ka "sportojot, strādājot un mācoties nekad sacensībā nav iesaistījies, lai piedalītos, bet vienmēr - lai uzvarētu".

"Ceru, ka spēšu paskaidrot itāļiem, ka ir nepieciešamība pie varas nāk spēkam, kam ir vairākums, lai pieņemtu konstitūcijas noteikumu grozījumus," viņš teica, piebilstot, ka svētdien "Brīvības tauta" tiksies ar bijušajiem koalīcijas partneriem partiju "Ziemeļu līga", lai mēģinātu vienoties par kopīgas vēlēšanu kampaņas organizēšanu.

Berluskoni sestdien teica, ka "Brīvības tauta", kas pirms divām dienām atteicās turpmāk atbalstīt premjerministra Mario Monti valdību, pietuvinot ātrākai vēlēšanu izsludināšanu, atbalstīs Monti valdības ierosinātos likumprojektus, tostarp nākamā gada valsts budžetu, un norādīja, ka 10.marts būtu pieņemams datums parlamenta vēlēšanu rīkošanai.

Berluskoni pērn novembrī bija spiests atkāpties no Itālijas premjerministra amata, tomēr joprojām ir parlamenta deputāts.

76 gadus vecais Berluskoni pēdējā laikā vairākkārt bija netieši norādījis uz vēlmi atgriezties lielajā politikā un atkal kļūt par premjerministru. Tika izteikti pieņēmumi, ka viņš būs savas partijas saraksta līderis un premjera amata kandidāts nākamgad paredzētajās parlamenta vēlēšanās, tomēr oktobrī viņš paziņoja, ka "vairs neizvirzīšu savu kandidatūru, taču palikšu līdzās jaunākiem cilvēkiem, kuri var spēlēt un iesist vārtus".

Mediju magnāts miljardieris Berluskoni bija premjerministrs 1994.-1995.gadā, no 2001. līdz 2006.gadam un no 2008. līdz 2011.gadam.

Berluskoni ir vairākkārt tiesāts par korupciju, bet nav ticis notiesāts, tāpēc viņš vēl arvien var kandidēt parlamenta vēlēšanās, lai gan premjerministra Mario Monti valdība ceturtdien nāca klajā ar jauniem noteikumiem, kas liegs notiesātiem noziedzniekiem kandidēt parlamenta un pašvaldību vēlēšanās.

Parlamenta vēlēšanām Itālijā jānotiek nākamā gada martā vai aprīlī, bet konkrēts datums vēl nav noteikts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!