Foto: EPA/LETA
Lai nepieļautu "grieķu scenārija" atkārtošanos Itālijā, valdība plāno samazināt Itālijas izdevumus par 46 miljardiem eiro (33 miljardiem latu). Pirmie, kuriem nāksies "savilkt jostas", būs itāļu politiķi, raksta "The Wall Street Journal".

Neskatoties uz ikgadējo valsts izdevumu samazināšanu, parlamenta apakšpalātas locekļu ienākumi palikuši 140 000 eiro ( 99 000 latu ) līmenī, tādējādi, piemēram, britu likumdevēju gada ienākumus pārsniedzot divas reizes.

"Šajā kaujā mēs atrodamies pirmajās līnijās. Krīze mūs spiež pēc iespējas ātrāk pieņemt stingru ekonomijas pasākumu paketi," paziņoja Itālijas premjers Silvio Berluskoni. Saskaņā ar viņa ambiciozo projektu šī gada budžeta izdevumi tiks "apgriezti" par 1,8 miljardiem eiro ( 1,2 miljardi ), bet 2012.gadā - par 5,5 miljardiem eiro (3,9 miljardiem latu).

Plašāki taupības pasākumi atlikti uz 2013. - 2014.gadu, lai nekaitinātu elektorātu pirms gaidāmajām vēlēšanām. Taupības plāna mērķis ir līdz 2014.gadam samazināt budžeta deficītu līdz ES noteiktajiem 3% no IKP un Itālijas valsts parādu - līdz 112% no IKP.

Galvenie pasākumi orientēti uz valsts kases papildināšanu - atceltas nodokļu atlaides uzņēmumiem un privātpersonām, samazināti administrācijas izdevumi pašvaldībām, iesaldētas valsts iestādēs strādājošo algas un likvidēti bonusi, un dažādi atvieglojumi politiķiem.

Principā, deputātiem lūgs samazināt algu pašiem sev. Kā pastāstīja Milānas universitātes ekonomists Bokkoni Tito Boeri, likumdevēju algas kopš 1948.gada ir pieaugušas par 10% gadā, kamēr vienkāršo strādnieku algas - tikai 3%.

2010.gadā parlamenta apakšpalāta, kas sastāv no 630 cilvēkiem, "apēda apmēram vienu miljardu eiro (710 miljonus latu) nodokļu maksātāju naudas". Parlamenta augšpalātas (321 senators) budžets ir 600 miljoni eiro ( 426 miljoni latu).

Saskaņā ar martā veikto izmeklēšanu Itālijas parlamentā, likumdevēju ikmēneša alga ir vidēji 11 700  eiro (8300 latu), tajā pašā laikā, piemēram, britu deputāti saņem tikai 6350 eiro ( 4500 latus) mēnesī.

Papildus tam Itālijas deputāti saņem piemaksu - ap 8730  eiro ( 6200 latu) mēnesī - palīgu un citu izdevumu apmaksai. Turklāt politiķiem nemaz nav jāatklāj, kā tieši viņi izdevumus tērē. Pēc Boeri teiktā, liela daļa tautas kalpu tos izmanto privātām vajadzībām.

Itāļu deputāti var lepoties arī ar iespaidīgu privilēģiju paketi, kas iekļauj dzīvošanu Itālijas parlamenta ēkā vai privātās rezidencēs, bezmaksas lidojumus pāri visai pasaulei un pat bezmaksas pakalpojumus frizētavās.

Turklāt viņi var saņemt kompensācijas par tādiem medicīniskiem pakalpojumiem, kā masāžu vai termālo vannu kurss. 2010.gadā valsts kase deputātu dzīvokļu īrei novirzīja 46,5 miljonus eiro ( 33 miljonus latu) un vēl 10,1 miljonu eiro ( 7,1 miljonu latu) medicīnisko izdevumu segšanai.



Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!