Foto: EPA-AFI

Bijušais Itālijas premjerministrs Silvio Berluskoni otrdien pauda gatavību atteikties no plāna būt savas labēji centriskās partijas saraksta līderis nākamgad gaidāmajās parlamenta vēlēšanās, kā arī neizslēdza iespēju, ka tehnokrātiskais premjers Mario Monti savu amatu varētu saglabāt uz otro pilnvaru termiņu, vēstīja telekanāla "Euronews" interneta vietne, atsaucoties uz ziņu aģentūru "Reuters".

"Silvio Berluskoni vienmēr ir teicis un saka, ka ir gatavs paiet malā, lai ļautu visiem mērenajiem politiķiem apvienoties vienotā politiskajā spēkā, kas kopā var stāties pretī kreisajiem spēkiem," Berluskoni paziņoja televīzijas kanālā "Canale 5", kas pieder viņa mediju koncernam.

"Es vienmēr esmu vēlējis labu valstij, ko mīlu, man nekad nav bijušas personīgas ambīcijas," viņš uzsvēra.

Viņš atteicās atklāt, kas vēlēšanās vadītu viņa partiju "Brīvības tauta" (PDL), ja pats atkāptos, tomēr neizslēdza, ka Monti varētu būt labēji centriskas valdības premjers arī pēc vēlēšanām, lai gan Monti iepriekš ir paziņojis, ka parlamenta vēlēšanās kandidēt negrasās.

"Pilnīgi noteikti es neizslēdzu iespēju, ka tas [premjers] tad varētu būt Mario Monti. Kopš viņu pazīstu, viņš vienmēr ir bijis liberāļu pusē, tādēļ tas varētu būt Mario Monti," klāstīja Berluskoni.

Berluskoni lēmums nebūt partijas vēlēšanu saraksta līderim varētu novērst lielāko šķērsli vienota labēji centriskā spēka izveidei , kurā apvienotos PDL, centriskā Kristīgo un centrisko demokrātu savienība (UDC), ko vada Pjērs Ferdinando Kazini un nelielā bijušā Berluskoni sabiedrotā Džanfranko Fini izveidotā partija "Nākotne un brīvība Itālijai" (FLI).

Nelielās centristu partijas paudušas pretestību iespējamajai sadarbībai, ja koalīciju vadītu neskaitāmos skandālos iesaistītais Berluskoni, kas bijis Itālijas politikas elitē 20 gadus.

Arī PDL sekretārs Andželino Alfano pirmdien pieļāva Berluskoni paiešanu malā no lielās politikas.

76 gadus vecais Berluskoni pērn novembrī atkāpās no Itālijas premjerministra amata, tomēr joprojām ir parlamenta deputāts. Pēc atkāpšanās viņš partijas vadību uzticēja bijušajam tieslietu ministram Andželino Alfano. PDL pašvaldību vēlēšanās šogad cieta nopietnu sakāvi. Novembrī gaidāmas PDL priekšsēdētāja vēlēšanas.

Berluskoni vairākkārt ir netieši norādījis uz vēlmi atgriezties lielajā politikā, tomēr nekad savu nodomu nav apliecinājis nepārprotami.

Pret Berluskoni , kas paša spēkiem ir kļuvis par miljardieri, vairākkārt izvirzītas apsūdzības par korupciju, krāpšanos ar nodokļiem, grāmatvedības datu viltošanu un nelikumīgu politisko partiju finansēšanu. Tomēr viņš ne reizi nav notiesāts, lai gan valstsvīra imunitātes zaudēšana var nozīmēt, ka mediju impērijas "Mediaset" īpašniekam vajadzēs stāties tiesas priekšā un viņu var arī notiesāt.

Pie partijām nepiederošais ekonomists Mario Monti pērn novembrī sāka vadīt tehnokrātisku valdību, kurai līdz parlamenta vēlēšanām 2013.gada aprīlī jāīsteno sāpīgas ekonomikas reformas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!