Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Pirmdien Bētlemē pulcējas svētceļnieki no visas pasaules, lai vietā, kur saskaņā ar teiksmu esot dzimis Jēzus Kristus, piedalītos Ziemassvētku svinībās.

Silītes laukumā, kas atrodas pie Jēzus dzimšanas baznīcas, kura celta virs šķietamās Kristus dzimšanas vietas, bija vērojama palestīniešu drošības spēku un dūdinieku vienības parāde.

Šogad svētceļniekiem dota arī iespēja aplūkot Jēzus dzimšanas baznīcas nesen restaurētās mozaīkas.

Laukumu rotā milzīga Ziemsvētku egle, bet no skaļruņiem skan kristiešu korāļi arābu valodā, ko vēlāk nomainīs gan vietējo, gan ārvalstu koru dziedājumi, kas skanēs līdz pat pusnaktij.

Svētās zemes katoļu arhibīskaps Pjērbatista Picaballa Bētlemē ieradās pēcpusdienā, vadot tradicionālo Ziemsvētku procesiju no Jeruzalemes Latīņu baznīcas.

Vēlāk viņš vadīs tradicionālo pusnakts dievkalpojumu.

Uz dievkalpojumu starp citām prominencēm paredzējis ierasties arī palestīniešu pašpārvaldes prezidents Mahmuds Abass.

Savā Ziemsvētku vēstījumā Picaballa norādījis uz "ļoti smago realitāti" reģionā, kas pieredz "vardarbību, politiskās problēmas un spriedzi".

"Mēs nevaram mainīt politisko situāciju, taču varam mainīt savu dzīvesveidu, (..) šīs situācijas savās ģimenēs," uzsvēris arhibīskaps.

Tomēr šogad svētceļnieku skaits atkal pieaudzis pēc vairākus gadus novērotā krituma, kuru izraisīja ar izraēliešu un palestīniešu konfliktu saistītās nekārtības.

Saskaņā ar Izraēlas tūrisma ministrijas datiem Ziemsvētku laikā Rietumkrastā tiek gaidīti aptuveni 150 000 svētceļnieku un tūristu.

Tiek prognozēts, ka kopumā Izraēlu apmeklējušo tūristu skaits līdz gada beigām pārsniegs četrus miljonus.

Savukārt palestīniešu pašpārvalde apgalvo, ka palestīniešu teritorijas šogad apmeklējuši gandrīz trīs miljoni tūristu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!