12 gadus vecs Irākas zēns, kurš ASV vadītās koalīcijas gaisa triecienā Bagdādei zaudējis abas rokas un ģimeni, kā arī guvis smagus apdegumus, daudzās pasaules valstīs kļuvis par simbolu kara izraisītajām ciešanām Irākā.
Fotogrāfijas, kurās redzams sakropļotais zēns, publicētas daudzu valstu preses izdevumos, liekot apzināties ASV vadītā kara šausmas Irākā.

12 gadus vecais Ali Ismails Abass pirms dažām dienām slimnīcā aģentūras "Reuters" žurnālistei Samijai Nahulai pastāstīja, kā karš sagrāvis viņa dzīvi. Otrdien žurnāliste pati tika ievainota, kad ASV tanks atklāja uguni uz viesnīcu Bagdādē.

Ali bija aizmidzis, kad viņa ģimenes mājā trāpīja raķete, nogalinot zēna māti, kura gaidīja bērnu, tēvu, brāli, trīs brālēnus un māsīcas, kā arī vēl trīs vecāka gadagājuma radiniekus. Smagi ievainoto zēnu bezsamaņā atrada kaimiņi.

"Vai jūs man variet palīdzēt atgūt rokas? Kā jums šķiet, vai ārsti varēs man dabūt jaunas rokas? Ja man nebūs roku, es izdarīšu pašnāvību .. Es agrāk gribēju kļūt par armijas virsnieku, kad izaugšu liels, bet tagad gan vairs ne. Tagad es gribētu kļūt par ārstu, tikai kā? Man taču nav roku," asarām līstot stāstīja Ali.

Pēc Ali fotogrāfijas publicēšanas britu laikrakstos un demonstrēšanas televīzijā Lielbritānijas Sarkanais krusts saņēmis neskaitāmus telefona zvanus no cilvēkiem, kas ievainoto zēnu vēlas adoptēt, vai arī sniegt viņam finansiālu palīdzību, pastāstīja organizācijas pārstāve Ketrīna Mahounija.

Pēc viņas teiktā, šī fotogrāfija vairāk nekā jebkas cits likusi cilvēkiem beidzot apzināties Irākas kara izraisītās ciešanas, jo kopā ar karavīriem ejošie žurnālisti šajā konfliktā galvenokārt atspoguļo karadarbības aspektus.

Lielbritānijā izveidoti arī vairāki fondi līdzekļu vākšanai Irākas karā cietušajiem bērniem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!