Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Afganistānā ilgstoša miera nebūs, ja talibi nepielāgosies pārmaiņām, kas skārušas valsti, kopš 2001.gadā tika gāzts viņu režīms, paziņojis ASV īpašais sūtnis Afganistānas izlīguma jautājumos Zalmajs Halilzads.

Talibi saprot, ka viņu valdība pieļāva daudz kļūdu, kad atradās pie varas Afganistānā laikā no 1996.gada līdz 2001.gadam, un viņi ir daudz mācījušies, intervijā ziņu kanālam "Tolo News" sacīja Halilzads, atrodoties vizītē Kabulā.

"Ja talibi uzstās uz atgriešanos sistēmā, kāda tiem bija agrāk, mans personiskais viedoklis ir, ka tas nozīmēs kara turpināšanos, nevis mieru," norādīja Halilzads.

Viņš lika noprast, ka ASV sarunās ar talibiem ir panākts progress. Sarunu centrā ir jautājums, vai talibi apņemsies nepieļaut, ka Afganistānā bāzējas ārvalstu ekstrēmisti. Apmaiņā pret šādu apņemšanos Vašingtona piekristu izvest no Afganistānas amerikāņu karaspēku.

Talibu režīms, atrodoties pie varas, balstījās uz stingru islāma šariata likumu interpretāciju. Meitenēm tika aizliegts apmeklēt skolu, tika ierobežota vārda brīvība, aizliegta brīvā prese un ierobežotas daudzas citas tiesības un brīvības.

ASV sarunas ar talibiem turpinās jau vairākus mēnešus, un gaidāms, ka Halilzads tuvākajās dienās atkal tiksies ar talibiem Dohā. Taču sarunas izpelnījušās kritiku par to, ka tajās joprojām nav pārstāvēta Afganistānas valdība, kuru talibi uzskata par Rietumu marioneti. Halilzads uzsvēra, ka ir svarīgi, lai visas puses komunicē Afganistānas iekšējā dialogā.

Šomēnes Dohā bija paredzēta Afganistānas valdības un talibu pārstāvju tikšanās, taču tā tika atcelta, abām pusēm nespējot vienoties par delegāciju lielumu. "Mēs esam sākuši sarunas par ASV spēku izvešanu, bet pēdējās nedēļās esmu koncentrējis savus pūliņus, lai sagatavotu pamatu afgāņu iekšējām sarunām," norādīja ASV sūtnis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!