Bijušais Afganistānas karalis Mohammeds Zahiršahs trešdien gatavojas atstāt savu mītneszemi Itāliju un atgriezties mājās pēc 29 trimdā pavadītajiem gadiem, pirmdien paziņoja Itālijas ārlietu ministra vietniece Margerita Bonivere.
Afganistānas pagaidu valdība cer, ka Zahiršaham, kurš nepretendē uz savu karaļa statusa oficiālu atjaunošanu, Afganistānā būs nāciju vienojoša simbola loma.

Bijušo monarhu pavadīs ap 20 cilvēku, kuru vidū būs viņa ģimenes locekļi un Afganistānas pagaidu valdības premjers Hamids Karzaji, kas otrdien kopā ar septiņiem ministriem, ieskaitot iekšlietu, ārlietu un tieslietu ministrus, dodas uz Romu, lai tiktos ar Itālijas valsts vadītājiem.

Konkrēts bijušā karaļa izlidošanas laiks no Romas 100 vietu lidmašīnā "Boeing 707" tiks turēts noslēpumā drošības apsvērumu dēļ.

Lidojumu organizē Itālijas gaisa spēki, kas nogādās Zahiršahu un pārējos pasažierus vienā no Afganistānas kaimiņvalstīm, kur viņi pārsēdīsies divās Itālijas transportlidmašīnās C-130 un dosies uz Kabulu vai Bagramas gaisa bāzi uz ziemeļiem no Afganistānas galvaspilsētas, sacīja Bonivere.

Otrdienas vakarā Karzaji gatavojas tikties ar Itālijas premjerministru Silvio Berluskoni, kā arī aizsardzības ministru Antonio Martino un citām amatpersonām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!