Bijušais Afganistānas karalis Mohammads Zahirs Šahs un Afganistānas opozīcijas spēki no Ziemeļu līgas ir noslēguši vienošanos par talibu valdības padzīšanu no Kabulas, abu pušu pārstāvji apstiprināja pirmdien.
Saskaņā ar vienošanos, antitalibu koalīcija sasauks visas valsts cilšu un etnisko grupējumu līderu sanāksmi ("Loja džirga"). Vēl nav zināms, kad un kur sanāksme varētu notikt un vai tas ir atkarīgs no talibu režīma gāšanas.

Afganistānas karalis un opozīcija savā paziņojumā norāda, ka lielajai sanāksmei būs jāizvēl valsts galva un pārejas valdība.

Astoņdesmit sešus gadus vecais karalis dzīvo trimdā Itālijā kopš 1973.gada un tagad negaidīti nokļuvis uzmanības centrā pēc postošajiem pašnāvnieku uzbrukumiem 11.septembrī Ņujorkā un Vašingtonā.

Mohammads Zahirs Šahs, kurš dzīvo zaļumu ieskautā namā kādā Romas ziemeļu priekšpilsētā, līdz šim izteicies, ka nevēlas obligāti būt karalis un afgāņu tauta pati izraudzītos, kādu valdības formu tā vēlas.

Zahirs Šahs kāpa tronī 1933.gadā, kad tika nogalināts viņa tēvs, un valdīja 40 gadus, nodrošinot valstij stabilitāti un piesardzīgu modernizāciju, līdz viņu nevardarbībā apvērsumā gāza viņa sievasbrālis.

Kopš tā laika viņš dzīvo Itālijā un savulaik noraidīja Padomju Savienības priekšlikumus atgriezties Afganistānā pēc padomju karaspēka iebrukuma 1979.gadā, gaidot, kad viņa paša tauta viņu aicinās.

Rietumu acīs bijušais monarhs ir vienīgā persona, kura varētu pulcināt plašu antitalibu spēku fronti.

Veselības ziņā karalis šķiet ļoti vārgs un viņam ir vajadzīga palīdzība, kāpjot pa kāpnēm augšā un lejā, taču ģimene apgalvo, ka viņš ir gatavs kalpot savai tautai.

"Viņš vienmēr ir bijis ļoti stiprs cilvēks. Mums viņam jāpalīdz, bet viņš mums ir vajadzīgs. Viņš var dot mums vērtīgus padomus," teica viņa jaunākais dēls Mirs Vaiss Zahers, kurš dzīvo kopā ar bijušo monarhu Romā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!