ANO tribunāls Hāgā ir piespriedis 33 gadus cietumā bijušajam Bosnijas serbu ģenerālim par uzbrukumiem civiliedzīvotājiem Sarajevas aplenkuma laikā, raksta BBC. Dragomirs Miloševičs tika atzīts par vainīgu snaiperu un artilērijas uzbrukumu sarīkošanā pret civiliedzīvotājiem no aplenkuma pozīcijām.
Prokurori bija pieprasījusi 65 gadus vecajam Miloševičam mūža ieslodzījumu. Bosnijas kara laikā no 1992. līdz 1995.gadam, kurā dzīvības zaudēja tūkstošiem Sarajevas civiliedzīvotāju, Miloševičs komandēja Bosnijas serbu armijas Sarajevas korpusu "Romanija".

Sarajevas vārds kļuva par sinonīmu visam konfliktam, jo pasauli šausmināja attēli un video ieraksti ar ik dienu notiekošiem artilērijas uzbrukumiem aplenktās pilsētas iedzīvotājiem un pārtikas trūkumu. Miloševičs tika atzīts par vainīgu kara noziegumos un noziegumos pret cilvēci, tajā skaitā par terorismu, slepkavībām un nepamatotiem uzbrukumiem civiliedzīvotājiem. Bijušais ģenerālis savu vainu neatzīst.

Miloševičs pārņēma "Romanija" komandēšanu no Staņislava Galiča, kuram Hāgas tribunāls jau piespriedis mūža ieslodzījumu. Cilvēktiesību aizstāvības organizācijas aplēsušas, ka 44 mēnešus ilgā Sarajevas aplenkuma laikā Bosnijas serbu armija nogalināja 12 000 iedzīvotāju, tajā skaitā 1 500 bērnu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!