Foto: Itar-Tass/Scanpix
Bijušais Krievijas finanšu ministrs un vicepremjers Aleksejs Kudrins otrdien paziņoja par gatavību piedalīties jaunas liberālās partijas izveidē Krievijā, taču pauda viedokli, ka partijas līderi vajadzētu izraudzīties pēc ASV parauga rīkotās priekšvēlēšanās.

"Esmu gatavs līdzdarboties tās izveidē," Kudrins teica intervijā radiostacijai "Kommersant-FM", atbildot uz jautājumu, vai viņš ir gatavs veidot jaunu partiju.
"Sākumā jāveic konsultācijas, jāapvieno spēki, uz ko var paļauties, bet pēc tam neizslēdzu kaut kādu līdera izraudzīšanas mehānismu," teica starptautiski cienītais bijušais Krievijas finanšu ministrs.

Viņš uzsvēra, ka "partijas iekšienē jāvalda demokrātijai".

"Šajā ziņā esmu piekritējs tam, lai partijas iekšienē tiktu rīkotas priekšvēlēšanas. Ne ļoti formālas un virspusējas, kā tas bija [Krievijas valdošajā partijā] "Vienotā Krievija", bet gan īstas," klāstīja Kudrins.

Viņš pauda cerību, ka tuvākajā laikā "tādas priekšvēlēšanas notiks organizētāk un būs caurskatāmākas". "Tā kā es nesaku, ka noteikti būšu tās vadītājs. Vēlos, lai tie līderi, kas pretendētu uz šo amatu, izietu kaut kādu konkursu," uzsvēra bijušais Krievijas vicepremjers.

Tajā pašā laikā viņš atteicās atbildēt uz jautājumu, vai uzņēmējs Mihails Prohorovs, kas gatavojas kandidēt martā gaidāmajās Krievijas prezidenta vēlēšanās, varētu kļūt par partijas līderi.

Pirmdien Kudrins laikrakstam "Kommersant" apstiprināja, ka sācis konsultācijas par jaunas partijas izveidi. Sākotnēji par to, ka bijušais Krievijas finanšu ministrs sācis konsultācijas par jaunas partijas izveidi, paziņoja politiķis Boriss Nadeždins, kas izstājies no partijas "Taisnā lieta", lai iesaistītos jaunajā projektā, kas tikšot veidota uz bijušās Krievijas Labējo spēku savienības bāzes.

"Kommersant" atgādināja, ka laikā, kad Kudrins bija finanšu ministrs, viņš nemēģināja satuvināties ar partijas struktūrām, bet ar valdošo partiju "Vienotā Krievija" laiku pa laikam pat konfliktēja, tomēr attālās attiecības ar partiju viņam nekad netraucēja risināt politiskus jautājumus.

Sestdien Maskavā notikušā mītiņa pret Valsts domes vēlēšanu rezultātiem laikā Kudrins sacīja, ka Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētājam Vladimiram Čurovam ir jāatstāj amats. Tomēr sapulcējušies Kudrinu izsvilpa, kad viņš teica, ka Krievijā ir jāveic plašas politiskas reformas, lai nepieļautu revolūciju.

Mītiņa laikā viņš paziņoja, ka, viņaprāt, ir vērts veidot jaunu demokrātisko partiju apvienību. "Nesaku, ka cenšos noteikti kļūt par tās vadītāju, bet noteikti tajā piedalīšos," viņš teica.

26.septembrī Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs parakstīja dekrētu par vicepremjera un finanšu ministra Alekseja Kudrina atbrīvošanu no amatiem. Kudrins Finanšu ministriju vadīja 11 gadus. Iemesls atbrīvošanai no amata bija Kudrina Vašingtonā paziņotais, ka neplāno turpināt darbu valdībā, ja to vadīs Medvedevs, kā arī atklāja, ka viņam ir nesaskaņas ar prezidentu ekonomikas politikas jautājumos, kas pirmkārt jau saistīti ar ievērojamiem izdevumiem militārajām vajadzībām.

11.oktobrī tika paziņots, ja Kudrins vairs nebūs Prezidenta padomes finanšu tirgus attīstības jautājumos priekšsēdētājs, kā arī nedarbosies Nacionālajā banku padomē un daudzās struktūrās, tostarp starptautiskajās, kurās viņš pārstāvēja Krievijas intereses.

Nākamgad 4.martā Krievijā notiks prezidenta vēlēšanas, pēc kurām premjerministrs Vladimirs Putins ir iecerējis atgriezties prezidenta krēslā. Putins ir paziņojis, ka Medvedevs kļūs par premjerministru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!