Pēc 30 gadiem Eiropas Savienība (ES) var kļūt elastīgāka un arī Krievija uz to laiku varētu būt tiktāl modernizēta un demokratizēta, lai izvēlētos dalību ES, uzskata bijušais Lielbritānijas vēstnieks Krievijā Roderiks Lains.
Lains uzskata, ka šobrīd ES iekārtā nevar iekļauties nedz Krievija, nedz arī Ukraina. Pēc Laina domām, ES vajadzētu attīstīt citādu pieeju, lai paredzētu dažādas līdzdalības formas.

Pēc 30 gadiem elastīgāka ES varētu uzņemt gan Ukrainu, gan uz to laiku reformēto Baltkrieviju, bet par dalībvalstīm līdz tam jau būs kļuvušas Turcija un Balkānu valstis. "Tieši tāpēc mūsdienu Eiropas politiķiem nav tiesību noteikt mūžīgu veto," rakstā "Krievija Eiropas Savienībā? Nekad nesaki nekad." norāda Lains.

Lains nepiekrīt tiem Eiropas līderiem, kuri pēdējo gadu laikā apgalvojuši, ka Krievija nekad nevarēs būt ES dalībvalsts un ir nolemta uz visiem laikiem palikt par "pretējo polu". Viņš uzskata, ka izslēgt domu par Krievijas pievienošanos ES būtu "slikta un muļķīga politika".

Bijušais diplomāts piekrīt, ka pašlaik ir grūti iedomāties Krievijas Federāciju kā ES dalībvalsti, bet, viņaprāt, to arī nevajag, jo šādas ieceres būtu pāragras un bezjēdzīgas. Pēc Laina vārdiem, Krievija ir ne tikai neizdevīgi liela, bet atrodas arī ļoti tālu no ES atbilstošas politiskas, ekonomiskas un sociālas attīstības un Kopenhāgenas principiem.

Pēc Laina teiktā, krievi nepārprotami ir eiropieši, jo vairāk par trim ceturtdaļām populācijas dzīvo uz rietumiem no iedomātās robežas starp Eiropu un Āziju. Autors uzskata, ka Krievijas vēstures attīstība vienmēr bijusi saistīta ar Eiropas kultūru un civilizāciju, kaut arī no diezgan izolētas pozīcijas. Krievijas un Rietumeiropas kultūras un ideju savijumu nevarēja atdalīt pat komunisms, raksta Lains.

Pēc viņa domām, mūsdienu Krievijas spēcīgas iezīmes ir nacionāls lepnums un starp vecākas paaudzes cilvēkiem - Krievijas statusa un impērijas zaudējuma un pazemojuma sajūta. Autors atgādina, ka arī citām nācijām Eiropas Savienībā nav svešas nacionālisma tendences.

Lains arī uzskata, ka Krievija joprojām nav līdz galam tikusi vaļā no staļinisma. Tomēr, pēc viņa teiktā, pēc plānveida ekonomikas un septiņu gadu komunisma sabrukšanas Krievijai pārveidoties ir daudz grūtāk nekā jebkurai citai valstij Austrumeiropā.

Viņš uzsver, ka tā nav nejaušība, ka Eiropa šobrīd ir galamērķis daudziem krievu uzņēmējiem, studentiem un tūristiem. Lains norāda, ka šīs tendences kļūs arvien stiprākas nākamajos 15-20 gados, kad pie varas nāks pirmā pēcpadomju līderu paaudze.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!