Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Bijušais NATO ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens brīdinājis par citu valstu mēģinājumiem iejaukties septembrī gaidāmajās Vācijas Bundestāga vēlēšanās.

"Pastāv ļoti augsts risks, ka var notikt iejaukšanās vēlēšanās, arī no Krievijas, jo uz spēles ir likts ļoti daudz (..). Ķīnai tagad pieaug intereses par to, kas notiek Vācijā," ziņu aģentūrai DPA sacīja Rasmusens.

Pēdējo gadu pieredze liecina, ka nevienai citai valstij Eiropas Savienībā (ES) netiek uzbrukts ar dezinformāciju tik asi un bieži kā Vācijai, sacīja Rasmusens.

Kopš 2015. gada Vācijā reģistrēti vairāk nekā 700 šādi mēģinājumi ietekmēt viedokli, kas ir vairāk nekā Francijā, Itālijā un Spānijā kopā ņemot, atklāja Rasmusens.

Viņš norādīja, ka Krievijas īpašā interese par Vāciju cita starpā ir balstīta strīdā par gāzes vadu "Nord Stream 2", kas savienos abas valstis.

Piemēram, zaļie, kas sabiedriskās domas aptaujās uzrāda labus rezultātus un varētu iekļūt nākamajā valdībā, ir skeptiski noskaņoti pret Krieviju un kritizē gāzes vadu.

"Krievijai ir svarīgi mēģināt un ietekmēt vēlēšanu iznākumu, lai joprojām būtu vairākums, kas atbalsta pozitīvu politiku pret Krieviju," sacīja bijušais NATO ģenerālsekretārs.

Lai gan šīs ir Vācijas vēlēšanas un Vācijas lēmums, to ietekme būs jūtama visā Eiropā, viņš piebilda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!