Etiopijas Augstākā tiesa pirmdien ar nāvessodu notiesāja bijušo diktatoru Mengistu Haili Mariamu, atbalstot prokuratūras iesniegto apelāciju un tajā izteikto viedokli, ka pirms tam par genocīdu piespriestais mūža ieslodzījums nav adekvāts pastrādātajiem noziegumiem.

"Ņemot vērā prokuratūras sūdzību, ka mūža ieslodzījums nav samērīgs Mengistu režīma pastrādātajiem noziegumiem, tiesa nolemj viņu sodīt ar nāvi," teikts tiesas spriedumā.

Prokuratūra pārsūdzēja Mengistu 2007. gada janvārī piespriesto mūža ieslodzījumu, kad viņš tika aizmuguriski notiesāts par genocīdu sakarā ar tūkstošiem cilvēku nogalināšanu viņa 17 gadus ilgās valdīšanas laikā.

Pats Mengistu pēc gāšanas 1991. gadā ir radis patvērumu Zimbabvē, kur viņš, prezidenta Roberta Mugabes aizsargāts, dzīvo greznībā. Ja Mugabe nezaudēs nākamajā mēnesī paredzētajā prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā, Mengistu izdošana soda izpildei ir mazticama.

Mengistu vadītā marksistu režīma upuri bija no visiem sociālajiem slāņiem, un starp tiem ietilpa imperators Haile Selasī, 60 augstākās civilās un militārās amatpersonas, ieskaitot divus bijušos premjerministrus un 25 ģenerāļus, kā arī pareizticīgo, protestantu un musulmaņu reliģiskie līderi, universitāšu studenti un strādnieku līderi.

Pēdējo 14 gadu laikā Etiopijā par Mengistu režīma armijas pastrādātajām zvērībām tiesāti daudzi bruņoto spēku pārstāvji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!