Foto: AFP/Scanpix
Itālijas tiesa pirmdien piesprieda trīs gadu un sešu mēnešu ilgu cietumsodu bijušajam Itālijas Centrālās bankas vadītājam Antonio Facio saistībā ar skandālu 2005.gadā, kad viņš centās bloķēt Itālijas bankas pārņemšanu.

Facio tika apsūdzēts par centieniem panākt, lai Itālijas apdrošināšanas kompānija "Unipol" pārņemtu banku "Banca Nazionale del Lavoro", tādējādi bloķējot Spānijas bankas BBVA piedāvājumu.

Tiesas prāva sākās 2010.gada februārī.

Bijušajam "Unipol" vadītājam Džovanni Konsortem tiesa piespriedusi trīs gadus un desmit mēnešus cietumā.

Tikmēr bijušais Facio asistents Frančesko Fraska ticis attaisnots.

Facio un Konsortem tiesa arī piemērojusi samaksāt 1,3 miljonu eiro (913,6 miljonu latu) naudassodu, bet "Unipol" soda naudā nāksies maksāt 720 000 eiro (506 018 latus) un 15 miljonus eiro (10,5 miljonus latu) iespējamos kompensāciju maksājumos.

Facio advokāti jau paziņojuši, ka iesniegs apelāciju par šādu tiesas lēmumu.

Skandāls izvērtās 2005.gadā, kad tika atklāti pārkāpumi saistībā ar "Unipol" un "Banca Popolare Italiana" (BPI) izteiktajiem pārņemšanas piedāvājumiem "Banca Nazionale del Lavoro" un "Antonveneta", lai bloķētu BBVA un Nīderlandes "ABN Amro" piedāvājumus.

Facio apsūdzēts par "Unipol" un BPI piedāvājumu atbalstīšanu, lai aizsargātu Itālijas bankas.

Viņš no amata atkāpās 2005.gada decembrī un viņa vietā stājās Mario Dragi.

Atsevišķā tiesas prāvā saistībā par BPI piedāvājumu iegādāties "Antonveneta" Facio maijā tika notiesāts ar četru gadu cietumsodu un 1,5 miljonu eiro (1,05 miljonu latu) naudassodu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!