Bijusī Afganistānas karaliene Homaira Zahiršaha, kas trešdien nomira kādā Romas slimnīcā 86 gadu vecumā, svētdien tika apbedīta karaliskās ģimenes mauzolejā Kabulā svinīgā un rūpīgi apsargātā ceremonijā.
Karalienes mirstīgās atliekas svētdien tika atvestas uz Kabulu no Romas ar lidmašīnu, kuru Kabulas lidostā sagaidīja viņas dzīvesbiedrs bijušais karalis Mohammads Zahiršahs, jaunais prezidents Hamids Karzaji un lielākā daļa viņa pārejas valdības ministru.

Lidmašīna, kas atveda bijušās karalienes zārku, nolaidās lidostā ap pulksten 12.45 (11.15 pēc Latvijas laika). Zārku, kas bija pārklāts ar valsts karogu, no lidmašīnas iznesa Afganistānas armijas virsnieki.

Bijušās karalienes mirstīgās atliekas sagaidīja vairāk nekā 100 amatpersonu, ārvalstu diplomātu un karaliskās ģimenes locekļu lidostā un vairāki desmiti skatītāju ārpus lidostas.

Zārks tika ielikts autofurgonā, kas bija izrotāts ar Korāna vārsmām, un aizvests uz pilsētu. Pēc tam bijusī karaliene tika apbedīta ģimenes kapu mauzolejā kalna virsotnē, kas paceļas pāri Kabulai.

Bērēs piedalījās bijušais karalis ar ģimeni, prezidents Karzaji un viņa valdības ministri, kā arī divi eksprezidenti - Burhanudins Rabani, kurš valdīja no 1992. līdz 1996.gadam, un Sebgatulla Mudžadedi, kurš 1992.gadā bija pie varas divus mēnešus.

Ceremonijas laikā virs kapsētas riņķoja ASV helikopteri un sardzē stāvēja vietējā policija.

Mauzolejā, kur apbedīja bijušo karalieni, atdusas arī Zahiršaha māte un tēvs, kurš valdīja Afganistānā no 1929. līdz 1933.gadam.

Homaira Zahiršaha nomira trešdien Romā, kur bijušais karaliskais pāris dzīvoja trimdā pēc aizbēgšanas no Afganistānas 1973.gadā. Viņi apprecējās 1931.gadā un ģimenē piedzima deviņi bērni, no kuriem seši vēl ir dzīvi.

Bijusī karaliene savas vājās veselības dēļ palika Itālijā, kad viņas vīrs aprīlī atgriezās Afganistānā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!