Īru republikāņu armijas (ĪRA) lēmums oficiāli izbeigt 30 gadus ilgušo kampaņu pret britu varu Ziemeļīrijā, iespējams, ir vislielākais solis miera virzienā kopš 1998.gada Lielās piektdienas vienošanās, ceturtdien paziņoja bijušais ASV prezidents Bils Klintons.
"Ja tas tiks izdarīts un apstiprināts, būs piepildījies tas, kā labā es esamu strādājis kopš 1994.gada," savā mājā Ņujorkas apkārtnē žurnālistiem teica Klintons.

Viņš raksturoja ĪRA paziņojumu kā "potenciāli vislielāko notikumu miera procesā kopš Lielās piektdienas nolīguma", kas bija ar Klintona līdzdalību panākta vienošanās par varas dalījumu, kuras pamatā bija 1997.gadā ĪRA pasludinātais pamiers. ĪRA ir atbildīga par aptuveni pusi no 3600 nāves gadījumiem bumbu sprādzienos un apšaudēs nemieru laikā.

ĪRA paziņo, ka tā izbeidz jebkādu bruņotu darbību un centīsies sasniegt savus mērķus ar politiskiem līdzekļiem. Šim paziņojumam būs izšķiroša nozīme, lai sāktu sarunas par ilgstošu politisko noregulējumu provincē.

"Domāju, ka ĪRA ir ieguvusi plašu vienkāršās tautas atbalstu šim solim," sacīja Klintons, kurš ieņēma ASV prezidenta amatu no 1993. līdz 2001.gadam.

Baltais nams atzinīgi novērtēja paziņojumu, taču norādīja, ka Īru republikāņu armijai vienlaikus jāizbeidz visas citas kriminālās darbības, un tam piekrīt arī Klintons.

Savā paziņojumā ĪRA īpaši nemin noziedzību un nesola arī izformēties, jo uzskata, ka tas nozīmētu padoties, un daudzi šaubās, vai ĪRA kaujinieki būs ar mieru nodot visus ieročus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!