Osama bin Ladens ir izmantojis savu vienīgo zināmo televīzijas interviju pēc 11.septembra terora aktiem, lai attaisnotu nevainīgu cilvēku nogalināšanu un solītu turpināt cīņu pret ASV līdz nāvei.
"Cīņa ir pārvietojusies uz Amerikas iekšieni. Mēs turpināsim šo cīņu līdz uzvarai, ja tāda būs Allāha griba, vai tik ilgi, kamēr satiksimies ar Allāhu," sacīja bin Ladens stundu ilgā intervijā Kataras telekanālam "Al-Jazeera", kas tika sniegta oktobrī, bet pirmoreiz pārraidīta tikai šonedēļ.

"Al-Jazeera" šo interviju nepārraidīja, bet tās ierakstu ieguva ASV telekanāls CNN, kas ceturtdienas vakarā demonstrēja intervijas fragmentus, izraisot konfliktu starp abiem telekanāliem.

"Es jums saku, ka brīvība un cilvēktiesības Amerikā ir nolemtas," sacīja bin Ladens intervijā, kas sniegta nezināmā vietā 21.oktobrī - divas nedēļas pēc ASV vadītās militārās kampaņas sākuma Afganistānā pret talibu režīmu un bin Ladena teroristu tīklu "Al Qaeda".

"ASV valdība ievedīs amerikāņu tautu - un Rietumus vispār - neizturamā ellē un smacējošā dzīvē," intervijā teica bin Ladens. Vēl nav zināms, vai viņš ir izdzīvojis, ASV aviācijai bombardējot "Al Qaeda" slēptuves Afganistānā.

Atbildot uz jautājumu par viņa līdzdalību 11.septembra terora aktos, bin Ladens sacīja, ka "Amerika ir izteikusi daudzas apsūdzības mums un daudziem citiem musulmaņiem visā pasaulē". "Tās paustā apsūdzība, ka mēs īstenojam terora aktus, ir nepamatota," uzsvēra bin Ladens.

"Ja cilvēku mudināšana to darīt ir terorisms, un ja mūsu dēlu slepkavu nogalināšana ir terorisms, tad lai vēsture liecina, ka mēs esam teroristi," viņš piebilda.

Tālāk intervijā bin Ladens sacīja: "Mēs nogalinām neticīgo karaļus, krustnešu karaļus un neticīgos civiliedzīvotājus apmaiņā pret mūsu bērniem, kurus viņi nogalinājuši. To pieļauj islāma likumi, un tas ir loģiski."

"Al-Jazeera" reportieris jautāja bin Ladenam: "Tātad jūs sakāt, ka šāda rīcība ir abpusēja. Viņi nogalina mūsu nevainīgos, tāpēc mēs nogalinām viņu nevainīgos?" Bin Ladens atbildēja: "Tāpēc mēs nogalinām viņu nevainīgos, un es saku, ka to pieļauj islāma likumi un loģika."

Uz reportiera jautājumu, vai bin Ladens ir organizējis Sibīrijas mēra izplatīšanu ASV, viņš neatbildēja tieši, bet sacīja, ka "šīs slimības ir Allāha sods un atbilde uz apspiesto māšu lūgšanām Libānā un Palestīnā".

Bin Ladens arī izsmēja ASV bažas, ka viņa intervijās pēc 11.septembra varētu būt kodēti paziņojumi teroristiem. "It kā mēs dzīvotu pasta baložu laikā, kad nav telefonu, ceļotāju, interneta, regulāru pasta sakaru, eksprespasta un elektroniskā pasta. Tas ir pavisam smieklīgi. Viņi neņem vērā cilvēku intelektu," sacīja bin Ladens.

Viņš arī pieminēja padomju okupantu sakāvi Afganistānā un 18 ASV karavīru nāvi Somālijā 1993.gadā kā pierādījumus, ka ir iespējama ASV sakāve Afganistānā.

"Mēs ticam, ka ar Allāha palīdzību ir iespējams sakaut ASV, un mums, ja tāda būs Allāha griba, tas būs pat vieglāk nekā pirms tam sakaut Padomju Savienību. Mūsu brāļi kopā ar somāļu modžahediem un Allāha varu cīnījās pret amerikāņiem. Allāhs deva viņiem uzvaru," sacīja bin Ladens.

"Al-Jazeera" ģenerāldirektors Muhammeds Džasims al Alī nosodīja CNN par šīs intervijas demonstrēšanu.

""Al-Jazeera" nosoda faktu, ka CNN ķērās pie tik nelikumīgiem līdzekļiem, lai iegūtu šo lenti. "Al-Jazeera" uzskatīja, ka CNN .. respektēs savas īpašās attiecības ar "Al-Jazeera" un nedemonstrēs materiālu, kuru pati "Al-Jazeera" izvēlējās nepārraidīt," sacīja Alī.

Viņš piebilda, ka "Al-Jazeera" "pārtrauks attiecības ar CNN un veiks nepieciešamās darbības, lai sodītu organizācijas un privātpersonas, kas nozagušas šo videoierakstu un to nelikumīgi izplatījušas".

Telekanāls CNN atbildēja, ka "nav darījis neko nelikumīgu, iegūstot šo lenti, un neko nelikumīgu, to pārraidot, jo vienošanās ar "Al-Jazeera" dod tiesības bez ierobežojumiem izmantot jebkuru materiālu, kas pieder "Al-Jazeera" vai atrodas tās kontrolē".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!