Teroristiskās organizācijas "Al Qaeda" līderis Osama bin Ladens bija iecerējis nopirkt lielu kokaīna partiju, sajaukt to ar indi un nosūtīt uz ASV, lai nogalinātu tūkstošiem amerikāņu. Šis plāns izgāzies, jo Kolumbijas narkobaroni secinājuši, ka tas varētu kaitēt viņu biznesam un pat veselībai, vēsta "SkyNews".
Tas noskaidrots ASV Tieslietu ministrijas Narkotiku apkarošanas administrācijas (DEA) veiktajā izmeklēšanā. Bin Ladens bija iecerējis savu plānu realizēt gadu pēc 11.septembra terora aktiem.

Avīzes "The Washington Post" rīcībā nonākuši dokumenti ar izmeklēšanas detaļām, kā arī tā intervējusi izmeklēšanas sīkumus pārzinošus avotus.

Bin Ladens 2002.gadā ticies ar kolumbiešu narkotiku karteļa vadoņiem, lai risinātu sarunas par vairāku kokaīna tonnu iegādi. Viņš toreiz viņiem pavēstījis, ka darījuma noslēgšanai gatavs iztērēt vairākus desmitus miljonus dolāru. Netiek teikts, kur tieši notikusi tikšanās.

"Al Qaeda" līderis cerējis, ka liela daudzuma amerikāņu nāve no saindēta kokaīna kļūs par plašu terora aktu. "Viņi gribēja nogalināt tūkstošiem cilvēku - vairāk, nekā gāja bojā Pasaules Tirdzniecības centrā," sacīja avots DEA.

Narkobaroni tomēr nav piekrituši tik vilinošam piedāvājumam, kas viņiem solīja miljoniem dolāru. Viņi aptvēra; ja bin Ladena plāns izdosies, tas var ar vienu vēzienu iznīcināt visu kokaīna tirgu Amerikā.

Viņi arī baidījās no ASV valdības atriebības, kura ķertos pie radikāliem līdzekļiem, ja amerikāņi sāktu masveidā mirt no saindētām narkotikām, sacīja avoti.

Lai gan bin Ladena un narkobaronu darījums netika noslēgts, "Al Qaeda" līdz pat šim brīdim nodarbojas ar narkotiku tirdzniecību, lai iegūtu līdzekļus teroristiskajai darbībai, uzskata DEA.

Kā 2002.gadā pavēstīja toreizējais DEA direktors Asa Hačinsons, "administrācija no dažādiem avotiem saņēmusi informāciju, ka Osama bin Ladens ir saistīts ar heroīna plūsmas finansēšanu un nodrošināšanu."

"Ir ļoti svarīgi, lai mēs apzinātos, ka tad, kad amerikānis pērk narkotikas, šī nauda var nonākt neiedomājamu noziegumu un vardarbības finansēšanai visā pasaulē," viņš pavēstīja.

Aprīlī Ņujorkā tika aizturēts ASV sagatavotajā pasaules visvairāk meklēto narkotiku izplatītāju sarakstā iekļautais afgānis Baširs Nūrzai, kurš kādreiz bija galvenais bin Ladena apgādātājs ar heroīnu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!