Bijušais Lielbritānijas premjerministrs Tonijs Blērs šodien Ņujorkā dibinās Ticības fondu, kura mērķis būs uzlabot dažādu reliģiju savstarpējo izpratni un cīnīties pret globālo nabadzību, izmatojot ticību.
"Reliģiskajai ticībai 21.gadsimtā būs tā pati nozīme, kas 20.gadsimtā bija politiskajai ideoloģijai," teikts pirms fonda dibināšanas izplatītajā Blēra paziņojumā. "Globalizācijas laikmetā nav nekā svarīgāka kā dažādu ticību cilvēkiem likt vienam otru labāk saprast un dzīvot mierā un savstarpējā cieņā."

Blērs, kurš pagājušā gada jūnijā pameta premjerministra amatu un decembrī pārgāja katolicismā, desmit gadu laikā, kamēr viņš vadīja Lielbritānijas valdību, bieži piesauca savu ticību Dievam, lai gan britu tradīcijā reliģija un politika reti tiek jaukta.

Žurnāls "Time", kas ceturtdien publicēja Blēra interviju, vēsta, ka fonds cer piesaistīt vairākus simtus miljonus dolāru, lai cīnītos pret globālo nabadzību, piemēram, izvēršot pretmalārijas kampaņu.

Fonda mērķis ir atbalstīt tā sauktos ANO tūkstošgades mērķus, kurus valstu līderi pieņēma 2000.gadā nolūkā mazināt badu un izskaust galējo nabadzību.

"Tonijs Blērs ir uzsvēris, ka ticība jāglābj no tiem, kas to vēlas izmantot, lai šķeltu, kā arī no tiem, kas to noraida kā nevajadzīgu," teikts bijušā premjera biroja paziņojumā. "Uzsverot cieņas, taisnīguma un līdzcietības vērtības, kas lielajām reliģijām ir kopīgas, viņš tic, ka ticība palīdz vienot pasauli un padarīt to labāku."

Savas darbības pirmajos trīs gados fonda galvenā uzmanība būs pievērsta starpreliģiju iniciatīvām globālās nabadzības mazināšanai un tā saukto lielo reliģiju labākas izpratnes veicināšanai ar visu līmeņu izglītības palīdzību.

Pagājušajā gadā raidorganizācijas BBC demonstrētajā dokumentālajā filmā Blērs norādīja, ka laikā, kad politiķis ASV var brīvi runāt par reliģiju, Lielbritānijā to darīt ir grūti, jo, "runājot atklāti, cilvēki domās, ka jūs esat traks".

Paredzēts, ka Blērs, kurš ir arī ANO īpašais vēstnieks palestīniešu teritoriju ekonomiskajai attīstībai, septembrī sāks pasniegt Jēla universitātē Konektikutā, nolasot kursu "Reliģija un globalizācija".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!