ASV un Lielbritānija ir uzaicinājušas vairākus ANO ieroču inspektorus palīdzēt meklēt Irākā masu iznīcināšanas ieročus, sestdien paziņoja ANO galvenais ieroču inspektors Hanss Blikss.
"Viņi ir vērsušies pie dažiem cilvēkiem, kuri pašlaik strādā mūsu labā, un lūguši viņus ierasties [Irākā] un palīdzēt. Tie ir mūsu cilvēki no valstīm, kuras ir iesaistītas konfliktā," sacīja Blikss intervijā Zviedrijas radio.

Pēc Bliksa teiktā, inspektori var pārtraukt savus kontraktus ar ANO Novērošanas, pārbaudes un inspekciju komisiju (UNMOVIC), ja viņi to vēlas. Pats Blikss iepriekš ir paziņojis, ka nepaliks UNMOVIC vadītāja amatā, kad viņa līguma termiņš beigsies jūnijā.

Savukārt intervijā Vācijas laikrakstam "Welt am Sonntag" Blikss sacīja, ka neilgi pirms ASV sāktā uzbrukuma Irākai ANO inspektoru darbs Vašingtonu ir "kaitinājis", jo inspektoru darbs nav devis tādus rezultātus, kas ļautu ASV pārliecināt citas ANO Drošības padomes dalībvalstis par nepieciešamību pieņemt rezolūciju, kura atļautu vērsties pret Irāku ar militāriem līdzekļiem.

"Man bija sajūta, pirms viņi nolēma sākt karu, ka mūsu darbs viņus kaitina," teica Blikss.

Viņš arī teica, ka, veicot inspekcijas vietās, par kurām tikušas saņemtas ziņas no ASV izlūkdienestiem, nav izdevies atrast masu iznīcināšanas ieročus.

"Mēs atradām ieročus tikai trīs vietās.. un tie pat nebija aizliegtie masu iznīcināšanas ieroči," sacīja ANO ieroču inspekciju vadītājs.

ANO ieroču inspektori tika evakuēti no Irākas pagājušajā nedēļā, kad ASV paziņoja par gaidāmo uzbrukumu un ieteica inspektoriem atstāt šo valsti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!