Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens otrdien iecēlis īpašo padomnieku, kura uzdevums būs mazināt topošā Krievijas-Vācijas gāzesvada "Nord Stream 2" radītos riskus.

Par vecāko padomnieku enerģētikas drošības jautājumos iecelts Amoss Hohsteins. Pēdējos gados viņš strādājis privātajā sektorā, bet no 2011. līdz 2017.gadam bijis dažādos amatos prezidenta Baraka Obamas administrācijā, tostarp no 2014. līdz 2017.gadam bijis ASV īpašais sūtnis un koordinators starptautiskajos enerģētikas jautājumos.

Hohsteina iecelšana jaunajā amatā apliecina ASV administrācijas apņēmību nepieļaut, lai Krievija izmantotu energoresursu piegādes kā ģeopolitisku ieroci, uzsvēris Blinkens.

Viņš norādījis, ka jaunā padomnieka uzdevums būs palīdzēt Ukrainai, kā arī NATO un Eiropas Savienības austrumu dalībvalstīm sasniegt "drošāku un ilgtspējīgāku enerģētikas nākotni".

Hohsteins ir pazīstams ar savu kritisko nostāju pret Krieviju.

Pirmais Hohsteina uzdevums būs veicināt ASV un Vācijas vienošanās "Nord Stream 2" jautājumos īstenošanu, pavēstījis Blinkens.

Jau ziņots, ka ASV un Vācija jūlijā vienojās izlīdzināt domstarpības attiecībā uz "Nord Stream 2", paredzot, ka Vašingtona atsakās no sankciju noteikšanas projekta dalībniekiem, tomēr Eiropas Savienības sankciju iespējamība tiks saglabāta, ja Krievija izmantotu gāzesvadu kā enerģētiskā spiediena instrumentu.

Gāzesvada "Nord Stream 2", kas par Baltijas jūras gultni savienos Krieviju un Vāciju, būvniecība ir izraisījusi bažas, ka varētu pieaugt Rietumeiropas valstu atkarība no Krievijas gāzes un ka Maskava spēs palielināt spiedienu uz Ukrainu, jo Eiropa būs mazāk atkarīga no gāzes tranzīta piegādēm caur Ukrainu.

ASV norāda, ka cauruļvads palielinās Eiropas Savienības atkarību no Krievijas gāzes piegādēm, Maskavai nodrošinot politiskās ietekmes sviras, kā arī instrumentu energoresursu piegāžu potenciālai pārtraukšanai.

Arī Baltijas valstu amatpersonas kritiski izteikušās par ''Nord Stream 2'', uzsverot, ka tas ir ģeopolitisks projekts un ir pretrunā ar Eiropas Enerģētikas savienības mērķiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!