Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Brazīlijas prezidents Žairs Bolsonaru, neskatoties uz faktu, ka jaunā koronavīrusa izraisītā slimība Covid-19 ir prasījusi jau vairāk nekā 150 000 tautiešu dzīvības, bauda savu visu laiku lielāko popularitāti, raksta Dienvidamerikas medijs "Merco Pres", atsaucoties uz "Kantar IBOPE Media" veidoto aptauju.

Bolsonaru kopš pandēmijas sākuma ir noliedzis tās nopietnību, pielīdzinot slimību iesnām, kā arī retorikā un politiskiem instrumentiem cīnījies pret jebkādiem veidiem ierobežot cilvēku pārvietošanos, lai nekaitētu valsts ekonomikai. Viņš pats uzrādīja pozitīvu vīrusa testu 7. jūlijā, bet jau drīz atgriezās publiskajā apritē. Tikmēr kopumā valstī oficiāli reģistrēti jau vairāk nekā pieci miljoni inficēto, un no tiem līdz otrdienas pusdienas laikam miruši 150 709, liecina "Worldometers" dati.

Bolsonaru vēl 26. martā apgalvoja, ka Brazīlijas iedzīvotāji pēc dabas esot imūni pret vairākām slimībām, kā dēļ koronavīruss neradot satraukumu. Aprīlī uz jautājumu par jauniem inficēšanās gadījumu rekordiem viņš žurnālistiem retoriski atvaicāja: "Nu un?". Jūnijā Brazīlijas Veselības ministrija dzēsa līdzšinējos datus par inficētajiem un saslimušajiem, kas tika uzskatīts par Bolsonaru pirkstu. Savukārt, vēl būdams inficēts, viņš žurnālistu klātbūtnē novilka masku, par ko vairāki klātesošie viņu pēcāk iesūdzēja tiesā par apzinātu viņu veselības un dzīvības apdraudēšanu.

Brazīlija pēc inficēto skaita ir trešā pasaulē, atpaliekot vienīgi no ASV un Indijas.

Neskatoties uz to, septembrī veiktajā aptaujā Bolsonaru kā labu un izcilu novērtējuši 40% brazīliešu no kopumā 127 pašpārvaldēm. Salīdzinoši pērn decembrī jeb neilgi pirms pandēmijas viņu kā labu un izcilu novērtēja 29%.

Viņa popularitātes pieaugums tiek skaidrots ar prezidenta iniciēto ārkārtas ikmēneša pabalstu aptuveni 91 līdz 184 eiro apmērā, kuru saņemot ap 67 miljoniem brazīliešu (no kopumā 209 miljoniem valsts iedzīvotāju). Aprīlī izsludinātā palīdzības shēma kopumā nepilnu 50 miljardu eiro apmērā paredzēta, lai krīzes laikā ekonomikā iepludinātu papildu līdzekļus.

Jau septembrī pabalsti tika samazināti uz pusi, bet to izmaksa noslēgsies decembrī, tomēr Bolsonaru solījis jaunu mehānismu "Pilsoņu ienākumu" ekonomikas turpmākai stimulēšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!