Bosnijā un Hercegovinā sestdien notika vispārējās vēlēšanas. Kopš Bosnijas kara, kas norisinājās no 1992. līdz 1995.gadam, šīs ir trešās vispārējās vēlēšanas šajā valstī. Vēlēšanās tiks ievēlēti Bosnijas parlamenta deputāti, kā arī šajā valstī ietilpstošo republiku - Musulmaņu un horvātu federācijas un Serbu republikas - likumdevējiestāžu deputāti.
Bosnijas Serbu republikā tiks ievēlēts arī prezidents.

Paredzams, ka labus rezultātus vēlēšanās gūs multietniskā Sociāldemokrātiskā partija, pieliekot punktu nacionālistu dominējošajai ietekmei Musulmaņu un Horvātu Federācijā, kā arī centrālajā parlamentā. Tomēr sociāldemokrātiem, kuru galvenā prioritāte ir ekonomikas attīstība, visticamāk, neizdosies iegūt absolūto vairākumu nevienā no šīm likumdevējiestādēm.

Bosnijas Serbu republikā gan prezidenta, gan parlamenta vēlēšanu favorīte ir nacionālistiskā Serbu demokrātiskā partija, kura arī iestājas par ekonomikas atjaunošanu. Šī partija ir ieguvusi vēlētāju uzticību pēc tam, kad valdošajiem mērenajiem politiķiem neizdevās uzlabot ekonomisko situāciju republikā.

Bosnijā ir aptuveni 2,5 miljoni balsstiesīgo iedzīvotāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!