Bosnijas galveno politisko partiju līderi piektdien sāka sarunas par strupceļā nonākušo policijas reformu, kurai pretojas serbi, kas nevēlas savu policijas spēku izzušanu.
Eiropas Savienība (ES) abu Bosnijas sastāvdaļu - Serbu republikas (RS) un Musulmaņu un horvātu federācijas - policijas spēku apvienošanu ir izvirzījusi par nosacījumu sarunu sākšanai par attiecību atjaunošanu.

Piektdienas sanāksmi apmeklēja 12 politisko partiju līderi un Bosnijā izvietoto Eiropas Savienības policijas spēku vadītājs Vinčenco Kopola.

Ceturtdien Bosnijas serbu politiķi paziņoja, ka neatteiksies no kontroles pār policiju Serbu republikā.

"Mēs apgalvojam, ka RS policijas spēkiem jāpastāv Bosnijas un Hercegovinas policijas iekšienē," sacīja Bosnijas serbu prezidents Milans Jeličs.

Bosnija un Hercegovina, kuras iedzīvotāju skaits sasniedz aptuveni četrus miljonus, saskaņā ar 1995.gadā noslēgto Deitonas miera līgumu ir sadalīta Serbu republikā un Musulmaņu un horvātu federācijā.

Bosnija 2005.gadā pēc līderu principiālas vienošanās par policijas reformēšanu sāka sarunas ar ES par stabilizācijas un asociācijas līguma noslēgšanu, kas ir pirmais solis uz dalību blokā.

Taču reformas bloķē serbu puses līderi, kuri ir pret centrālo institūciju nostiprināšanu uz viņu autonomijas rēķina.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!