Foto: AFP/Scanpix
Pamatīgu kņadu sacēlis amerikāņu mūzikas žurnāls “Rolling Stone”, uz jaunākā numura vāka publicējot par Bostonas maratona laikā notikušo spridzināšanu apsūdzēto Džoharu Carnajevu, vēsta raidsabiedrība BBC.

Vairākas ASV tirdzniecības ķēdes paziņojušas, ka neizplatīs šo žurmnāla numuru, savukārt Bostonas mērs pārmet, ka žurnāls pret teroristu izturas kā pret slavenību.

Žurnāls ar noziedznieka bildes publicēšanu "nostiprina briesmīgu vēstījumu, ka iznīcināšana nodrošina slavu slepkavām un viņu motīviem," uzskata Bostonas galva Tomass Menino.

19 gadu vecajam Džoharam Carnajevam pagājušajā nedēļā izvirzīja apsūdzības par 15. aprīlī Bostonā notikušo sprādzienu sarīkošanu, kuros bojā gāja trīs cilvēki.

Pats žurnāls "Rolling Stone" aizstāv numura noformējumu un centrālo rakstu, norādot, ka jūt līdzi terorakta upuriem, bet publikācija atbilst žurnālistikas tradīcijām un "Rolling Stone" apņēmībai nopietni pievērsties pašiem svarīgākajiem kultūras un politiskās dzīves jautājumiem.

Daudzi žurnāla lasītāji ir Carnajeva vecuma grupā, tāpēc ir svarīgi izpētīt šo jautājumu, piebilst redakcija.

Tikmēr Bostonas Pilsētas padomes prezidents Stefens Mērfijs vāku sauc par "pretīgu". ""Rolling Stone" Carnejevu pasniedz kā varoni, kā nesaprastu tīni, divu nesaderīgu kultūru produktu," teikts Mērfija paziņojumā.

"Viņš tāds nav. Viņš ir gļēvulis un slepkava, kuram par saviem noziegumiem attiecīgi draud nāvessods," turpina amatvīrs.

Žūrnāla vāku nokritizējuši arī daudzi sociālo tīklu lietotāji. Žurnāla profilā sociālajā tīklā "Facebook" ierakstīti vairāk nekā 15 000 komentāru, no kuriem lielākā daļa pauž sašutumu, ziņo BBC.

""Rolling Stone", jums būtu jākaunas. Kā būtu ar vienu no drosmīgajiem upuriem uz vāka šī zaudētāja un pabiras vietā," mikroblogošanas vietnē "Twitter" raksta Bostonas panku grupa "Dropkick Murphys", kas Bostonas terorakta upuriem nesen ziedoja 300 000 dolāru (aptuveni 161 tūkstotis latu).

Jau ziņots, ka pie  Bostonas maratona finiša līnijas 15.aprīļa pēcpusdienā notika divi sprādzieni, kuros dzīvību zaudēja trīs cilvēki, bet 264 tika ievainoti.

Dažas dienas pēc sprādzieniem policija nonāca uz pēdām diviem čečenu izcelsmes brāļiem  - 19 gadus vecajam Džoharam un 26 gadus vecajam Tamerlanam Carnajeviem, kurus turēja aizdomās par uzbrukuma sarīkošanu.

Masīvas policijas operācijas laikā vecākais brālis gāja bojā. Amatpersonas stāsta, ka apsūdzētais, bēgot no apšaudes ar policiju, pārbraucis pāri savam vecākajam brālim ar nolaupītu atutomašīnu.

Džoharu policija atrada paslēpušos laivā kādas mājas pagalmā nākamajā dienā - 19. aprīlī. Uz laivas iekšējām sienām jaunietis esot uzrakstījis savas rīcības motīvus, vainojot ASV valdību nevainīgu civiliedzīvotāju slepkavībās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!