Pasaules trešā lielākā naftas kompānija BP otrdien paziņoja par 6,75 miljardus dolāru (3,94 miljardi latu) vērtu darījumu ar tās Krievijas partneri TNK, kas paver jaunu ārvalstu investīciju Krievijā ēru un atdzīvina BP izaugsmes perspektīvas. Darījums ir lielākais Krievijas naftas sektorā kopš Padomju Savienības izjukšanas.
Darījums BP naftas un gāzes ražošanas jaudas palielina par 16 procentiem līdz vairāk nekā 4 miljoniem barelu dienā un palielina tās klātbūtni pasaules otrā lielākajā naftas eksportētājvalstī. Darījuma rezultātā jaunā holdingkompānija kļūs par trešo lielāko Krievijas naftas kompāniju pēc rezervju lieluma un ieguves apjomiem.

Lielbritānijas kompānija pārņems 50 procentu no paplašinātās kompānijas, kuru veido Krievijas ceturtā lielākā naftas kompānija TNK un "Sidanco", kurā BP jau pieder 25 procentu liela daļa, un kontrole valdē tiks sadalīta vienādi. Tas varētu būt par satraukuma iemeslu dažiem analītiķiem, kuri cerēja, ka BP pārņems kontroli.

Kopumā par šiem 50 procentiem akciju BP 6,75 miljardus dolāru samaksās skaidrā naudā un akcijās četru gadu laikā, ziņo BBC.

Proti, BP Krievijas finanšu un industriālajai grupai "Alfa Group" un kopuzņēmumam "Access/Renova" samaksās trīs miljardus dolāru (1,75 miljardi latu) skaidrā naudā un 1,25 miljardus dolāru (728,75 miljoni latu) gadā BP akcijās trijos maksājumos.

"Šis ir liels stratēģisks solis valstī ar milzīgām naftas un gāzes rezervēm un milzīgu potenciālu izaugsmei nākotnē," teikts BP izpilddirektora Džona Brauna paziņojumā.

Investīcijas veido gandrīz 10 procentus no Krievijas ārējām rezervēm un apmēram 1,5 procentus no Krievijas iekšzemes kopprodukta.

Bankas "Merrill Lynch" pārstāvis Aizeks Tabors sacīja, ka šīm investīcijām jau ir pozitīva ietekme uz noskaņojumu tirgū. "Investori uzskata, ka tas var vest pie līdzīgām citu starptautisko investoru investīcijām valstī," viņš sacīja.

BP otrdien paziņoja, ka tās peļņa ceturtajā ceturksnī palielinājusies par 49 procentiem, pateicoties augstajām jēlnaftas cenām.

BP ceturtā ceturkšņa tīrā peļņa pieauga par 49 procentiem līdz 2,635 miljardiem dolāru (1,54 miljardi latu). Analītiķi peļņu prognozēja robežās no 2,385 līdz 2,825 miljardiem dolāru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!