Foto: AP/Scanpix

ANO un Arābu līgas īpašais pārstāvis Sīrijā Lahdars Brahimi aicina Irānu palīdzēt īstenot pamieru Sīrijā musulmaņu svētku Eid al Adhas laikā, pirmdien vēsta raidsabiedrība BBC.

Šāds pamiers palīdzētu attīstīties politiskajam procesam, pēc vizītes Irānā paziņoja Brahimi. Reģionālās tūres ietvaros Brahimi Teherānā tikās ar augstākajām Irānas amatpersonām.

Vizītes beigās Brahimi "atkārtoja ANO ģenerālsekretāra Bana Kimūna aicinājumu uz pamieru un ieroču plūsmas abām pusēm apturēšanu", vēsta BBC.

Brahimi norādīja, ka krīze Sīrijā kļūst "sliktāka" katru dienu, un uzsvēra, ka steidzami ir jāpārtrauc asinspirts.

Musulmaņu svētki Eid al Adha sāksies desmit dienu laikā, norāda BBC.

Sīrijas konflikts turpinās jau kopš 2011. gada marta. Tautas sacelšanās pāraugusi bruņotā nemiernieku un valdošā prezidenta Bašara al Asada režīma cīņā. Režīms uzsver, ka cīnās pret bruņotiem teroristiem, kurus atbalsta ārvalstis. Saskaņā ar ANO datiem, konfliktā gājuši bojā jau vairāk nekā 20 000 cilvēku, pārsvarā civiliedzīvotāji.

Kopš sacelšanās sākuma ANO Drošības padome ir mēģinājusi atrast veidus, kā atrisināt konfliktu. Tomēr pieņemt stingras sankcijas pret Asada režīmu Drošības padomei tā arī nav izdevies, jo jau trīs reizes ANO rezolūcijas Sīrijas jautājumos bloķēja Krievija un Ķīna.

Pēc sava piedāvātā miera plāna izgāšanās, kurš paredzēja vardarbības pārtraukšanu un sarunu sākšanu starp opozīciju un valdību, savu amatu pameta ANO un Arābu līgas īpašais sūtnis Sīrijas jautājumos Kofi Annans.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!