Foto: AFP/Scanpix
Lielbritānijai draud klimata katastrofa – plūdi, sausums un nāvējošais karstums – ja pasaules līderi neizstrādās vienošanos par klimata izmaiņu apkarošanu, brīdinājis valsts premjerministrs Gordons Brauns.

Pēc viņa vārdiem, atlikušas vien 50 dienas, kuru laikā cilvēki, kas gatavo decembra klimata izmaiņām veltīto samitu Kopenhāgenā, var atrast izeju no strupceļa un glābt pasauli.

Pirmdien Londonā notikusi 17 pasaules vadošo rūpniecisko valstu pārstāvju tikšanās, kuras ir atbildīgas par lielākajiem kaitīgo izmešu apjomiem atmosfērā.

Pēc Brauna viedokļa, jauna dokumenta sagatavošana, kam būtu jāaizstāj vienošanās par kaitīgo izmešu samazināšanu, kuras termiņš beidzas 2012. gadā, nonākusi strupceļā.

Pasaulei nav rezerves plāna un nav citas izejas, uzsvēris Brauns.

"Lielbritānijā mums draud biežāki sausumi un plūdi. Bet neparasti karsti periodi, tādi kā 2003. gadā, kad no karstuma Eiropā miruši 35 000 cilvēki, var kļūt par vidējiem statistikas radītājiem jau pēc dažām desmitgadēm," viņš teica.

Britu premjers arī brīdinājis, ka līdz 2080. gadam papildu 1,8 miljardi cilvēku, kas ir ceturtā daļā no pašreizējā iedzīvotāju skaita pasaulē, cietīs ūdens trūkuma dēļ.

Brauns tomēr cer, ka jaunās vienošanās parakstīšana Kopenhāgena vēl ir iespējama, lai gan sarunas par to virzās ļoti lēni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!