Foto: AFP/Scanpix/LETA
Noziedznieku bandas Brazīlijas ziemeļu štatā Searā ir sākušas ofensīvu pret valdību, pieprasot Searas cietumu administrācijas augsta ranga amatpersonas demisiju, otrdien ziņoja interneta vietne G1.

Divas konkurējošas bandas paziņoja par "vienotības pakta" noslēgšanu un solīja "neapstāties", līdz šis ierēdnis Mauro Albukerke būs atcelts no amata.

Bandas Searas štatā pirms tam uzsāka vardarbības vilni, pretojoties stingriem pasākumiem cietumos, un tas pamudināja jaunā Brazīlijas prezidenta Žaira Bolsonaru valdību ieplānot 500 papildu policistu nosūtīšanu uz turieni.

Pēdējo sešu dienu laikā Searā ir notikuši apmēram 600 uzbrukumu autobusiem, veikaliem, bankām un sabiedriskām ēkām, un ir aizturēti gandrīz 170 cilvēku, liecina G1 minēti dati.

Searas gubernators Kamilo Santana vainoja šajos uzbrukumos noziedznieku bandas, kuru mērķis ir pārliecināt varas iestādes atteikties no stingrajiem pasākumiem, kas nesen ieviesti ieslodzījuma vietās.

Cietumu darbinieki ir reaģējuši uz šo vardarbību, atsavinot ieslodzītajiem vairāk nekā 400 mobilo telefonu. Apmēram 20 ieslodzītos paredzēts pārvest uz citiem cietumiem, lai sagrautu cietumos pastāvošās bandas.

Cietumi Searā ir pārpildīti un tajos ir vairāk nekā 29 000 ieslodzīto, lai gan tajos ir vieta tikai 14 tūkstošiem.

Bolsonaru ir solījis apkarot noziedzību Brazīlijā, kur 2017. gadā vardarbīgā nāvē miruši vairāk nekā 63 000 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!