Foto: AFP/Scanpix/LETA
Brazīlijā šodien notiek prezidenta vēlēšanas, kurās startē 11 kandidāti, taču galvenā cīņa norisināsies starp pašreizējo valsts galvu Žairu Bolsonaru un bijušo prezidentu Luisu Inasiu Lulu da Silvu.

Vienlaikus notiek arī abu parlamenta palātu, štatu gubernatoru un pavalstu likumdevēju sapulču vēlēšanas.

Saskaņā ar sabiedriskās domas pētniecības uzņēmuma "Datafolha" veikto aptauju 80% brazīliešu grasās balsot par vienu no abiem vadošajiem kandidātiem, un tas faktiski neatstāj nekādu cerību kādam no deviņiem pārējiem pretendentiem.

76 gadus vecais Lula prezidenta amatā jau aizvadījis divus pilnvaru termiņus no 2003. līdz 2006. gadam un no 2007. līdz 2011. gadam.

Taču pirms četriem gadiem viņš tika notiesāts saistībā ar milzu korupcijas skandālu, kurā bija ierauta viņa pārstāvētā Strādnieku partija (PT), taču cietumā viņam nācās pavadīt tikai 18 mēnešus, jo Augstākā tiesa šo spriedumu atcēla.

Tomēr šī prāva liedza Lulam piedalīties 2018. gada vēlēšanās, paverot iespēju tajās uzvarēt tobrīd marginālajam galēji labējo aprindu pārstāvim Bolsonaru.

Lula savā priekšvēlēšanu kampaņā solījis ieviest jaunu nodokļu režīmu, kas ļaušot palielināt valsts tēriņus sociālajām programmā, kā arī izskaust badu, kas Brazīlijā atgriezies Bolsonaru prezidentūras laikā. Viņš arī paudis apņēmību mazināt oglekļa izmešus un apturēt Amazones mūžamežu izciršanu.

Tikmēr Bolsonaru sola palielināt derīgo izrakteņu ieguvi, turpināt valsts uzņēmumu privatizāciju un pāriet uz ilgtspējīgāku elektroenerģijas ražošanu, lai samazinātu elektrības cenas.

Aptaujas liecina, ka kreisi noskaņotais Lula atrodas pārliecinošā vadībā, apsteidzot savu sāncensi Bolsonaru par 14 procentpunktiem, un var gūt uzvaru jau pirmajā vēlēšanu kārtā.

Saskaņā ar ceturtdien publicētajiem "Datafolha" aptaujas rezultātiem, par Lulu gatavojas balsot 50% brazīliešu, kamēr Bolsonaru atbalstu izteikuši tikai 36% respondentu.

Ja nevienam no kandidātiem pirmajā kārtā neizdosies iegūt vairāk nekā 50% balsu, 30. oktobrī nāksies rīkot otro vēlēšanu kārtu.

Eksperti norāda, ka iespējamā Lulas uzvara jau pirmajā kārtā ir atkarīga no vēlētāju aktivitātes, jo aptaujas liecina, ka viņa atbalstītāji sliecas šodien palikt mājās, kamēr Bolsonaru elektorāts demonstrē augstāku gatavību doties pie balsošanas urnām.

Tajā pašā laikā Bolsonaru vairākkārt brīdinājis, ka zaudējuma gadījumā varētu apstrīdēt vēlēšanu iznākumu, jo Brazīlijas vēlēšanu sistēma pieļaujot plašu rezultātu viltošanu. Šādu viedokli pauž arī pašreizējā prezidenta pārstāvētā konservatīvā Liberālā partija.

Savukārt Lula piektdien izteicies, ka pašreizējais prezidents zaudējuma gadījumā varētu organizēt "nekārtības", kādas piedzīvoja ASV pēc bijušā prezidenta Donalda Trampa zaudējuma 2020.gada vēlēšanās.

Vēlēšanu iecirkņi vērs savas durvis plkst.8:00 (plkst.14:00 pēc Latvijas laika), un balsošana ilgs līdz plkst.17:00 (plkst.23:00 pēc Latvijas laika).

Balsu skaitīšana sāksies uzreiz pēc iecirkņu slēgšanas, un vēlēšanu komisija sola, ka oficiālie rezultāti tikšot izsludināti jau svētdienas vakarā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!