Foto: AFP/Scanpix
Brazīlijas tiesībsargājošās iestādes arestējušas 60 policistus, kuru tur aizdomās par regulāru maksājumu saņemšanu no narkotiku tirgotājiem. Likumsargiem apmaiņā pret kukuļiem bija "jāpiever acis" uz narkotirgoņu aktivitātēm vairākos Riodežaniero graustu rajonos, vēsta raidsabiedrība BBC.

"Mēs vairs nevaram samierināties ar korumpētiem policistiem mūsu rindās," BBC citē Riodežaneiro Militārās policijas komandieri Eriru Ribeiro Kostu Filho.

Pilsētas amatpersonas cenšas samazināt noziedzību pilsētā pirms tur gaidāmā 2014. gada Pasaules kausa futbolā un 2016. gada Olimpiādes.

Aizdomās turētie policisti narkobandām pārdevuši arī ieročus, informē izmeklētāji. Visus negodīgos policistus atlaidīs no darba, teic Militārā policija.

Bez policistiem operācijas laikā ir aizturēti arī 11 Riodežaneiro galvenās narkotirgoņu bandas "Sarkanā komanda" darboņi. Varasiestādes meklē vēl 12 aizdomās turētos policistus un narkodīlerus.

Pirms gada sāktajā izmeklēšanā noskaidrots, ka katrs negodīgais policists kukuļos nedēļā saņēmis 1500 līdz 2500 reālu (372 līdz 638 lati). Policistiem bija jāļauj bandām brīvi darboties 13 graustu rajonos.

Izmeklētāji apgalvo, ka policisti piedalījušies arī citās kriminālās aktivitātēs, piemēram, narkodīleru un viņu ģimenes locekļu nolaupīšanā, lai pieprasītu izpirkuma maksu. Likumsargi arī rīkojuši operācijas pret bandas locekļiem, kuri laikā nav samaksājuši kukuļus.

Riodežaneiro amatpersonas cenšas uzlabot drošību pilsētas bīstamākajos rajonos pirms 2014. gada Pasaules kausa futbolā un 2016. gada Olimpiskajām spēlēm. Vairāk nekā 20 pilsētas graustu rajonus ir ieņēmusi policija un armija.

Taču analītiķi norāda, ka svarīgs operācijas mērķis ir panākt trūcīgo pilsētas kopienu uzticību policijai, kas plaši tiek uzskatīta par korumpētu un vardarbīgu, skaidro BBC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!