Foto: Reuters/Scanpix
Brazīlijas darba ministrs Karlušs Lupi svētdien iesniedza atlūgumu prezidentei Dilmai Rusefai, kļūstot par sesto viņas valdības locekli, kas šogad atkāpies korupcijas un ētikas skandālu dēļ.

"Ņemot vērā politisko un personīgo vajāšanu no mediju puses, ar kuru esmu saskāries pēdējos mēnešos, un Ētikas komitejas slēdzienu publicēšanu .. es negrozāmi nolēmu iesniegt atlūgumu," paziņoja Lupi.

Prezidenta administrācijas Ētikas komiteja pagājušajā nedēļā bija ieteikusi Lupi demisionēt.

Lupi bija darba ministra amatā no 2007.gada. Daļa no apgalvojumiem par viņa korupciju saistīti ar to, ka Lupi lidojis ar lidmašīnu, kura piederēja biznesa grupai, kas vēlāk noslēdza kontraktus ar viņa vadīto ministriju.

Sabiedrības spiediena ietekmē pēdējos mēnešos ir atkāpušies seši Rusefas valdības ministri korupcijas un ētikas skandālu dēļ.

Sporta ministrs Orlando Silva 26.oktobrī atkāpās no amata dienu pēc tam, kad Augstākā federālā tiesa sāka oficiāli izmeklēt apgalvojumus par viņa korupciju. Silva, kura kompetenc bija 2014.gada futbola Pasaules kausa čempionāta organizēšana, tiek apsūdzēts par līdzdalību kukuļņemšanas shēmās ar Sporta ministrijas finansētu sociālu programmu starpniecību.

14.septembrī atkāpās tūrisma ministrs Pedru Novaišs pēc tam, kad laikraksti viņu apsūdzēja ētikas pārkāpumos. Laikraksti ziņoja, ka Novaišs izmantojis valsts finanšu līdzekļus, lai algotu mājkalpotāju un šoferi savai sievai, kad viņš bija Kongresa deputāts no 2003. līdz 2010.gadam. Prese jau pirms tam bija ziņojusi, ka Novaišs uzdevis par oficiāliem izdevumiem savus maksājumus kādā seksa motelī.

Augusta vidū pēc apsūdzībām kukuļņemšanā atkāpās lauksaimniecības ministrs Vagners Rosi. Augusta sākumā atkāpās aizsardzības ministrs Nelsons Žobims pēc nicinošu piezīmju izteikšanas par divām valdības loceklēm. Jūlijā pēc apsūdzībām korupcijā atkāpās transporta ministrs Alfredu Nasimentu un 30 citas viņa ministrijas amatpersonas.

Rusefas personāla vadītājs Antoniu Palosi 7.jūnijā atkāpās pēc preses ziņām, ka viņš ļaunprātīgi izmantojis savu ietekmi un uzkrājis milzu bagātību, kad viņš bija finanšu ministrs iepriekšējā prezidenta Luisa Inasiu Lulas da Silvas valdībā un vadīja konsultāciju firmu.

Rusefa stājās Brazīlijas prezidenta amatā gada sākumā un ir pirmā sieviete šajā amatā. Neraugoties uz skandāliem viņas valdībā, Rusefas popularitātes reitings ir pieaudzis līdz 71% un viņa tiek uzskatīta par līderi, kas spēj apkarot korupciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!