Foto: EPA/LETA
Brazīlijā prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā svētdien uzvarēja valdošās partijas kandidāte Dilma Rusefa, vēsta ārvalstu mediji.

Par Rusefu nobalsoja 55% vēlētāju, bet viņas sāncensis, bijušais Sanpaulu štata gubernators Hozē Serra saņēma 45% balsu.

62 gadus vecā Rusefa, kura uz vēlēšanām veica plastisko operāciju un mainīja tēlu, vairumam brazīliešu bija nezināma, līdz viņu par savu vēlamo varas pārmantotāju nosauca sabiedrībā ārkārtīgi populārais līdzšinējais prezidents Luišs Inasiu Lulas da Silva.

Lai arī viņai nav Lulas harizmas un siltuma, ar prezidenta atbalstu bija pietiekami, lai vairums vēlētāju nosliektos viņas pusē, it īpaši nabadzīgo vidū, kuri bijuši ieguvēji no labklājības programmām Lulas astoņus gadus ilgās valdīšanas laikā.

Rusefa bieži atkārtojusi, ka turpinās sava priekšgājēja politiku, taču par viņas uzskatiem ir maz zināms.

Biežāk tiek apspriesta viņas pagātne pirms 40 gadiem, kad viņa piedalījās vardarbīgajā marksistu pagrīdē, kas vēlējās gāzt toreizējo militāro diktatūru. Viņas aktivitātes noveda pie aresta 1970. gadā un trīs gadu cietumsoda, kura izciešanas laikā viņa tikusi spīdzināta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!