Foto: AFP/Scanpix
Par „Oslo šāvēju” dēvētais Anderss Bērings– Breiviks esot apmierināts ar savu izskatu, kādā tas atspoguļots masu medijos pēc pirmdien notikušās pirmstiesas noklausīšanās, vēsta aģentūra “Itar – Tass”.

Breiviks esot apmierināts arī ar par to, kā notika pirmstiesas noklausīšanās, jo beidzot viņam esot bijusi iespēja pavēstīt sabiedrībai savu viedokli par vasarā notikušajiem terora aktiem, pastāstīja viens no Breivika advokātiem.


Zālē skanošos smieklus, kas sākās pēc tam, kad apsūdzētais pieprasīja sevi nekavējoties atbrīvot, Breiviks esot uztvēris mierīgi, jo bijis gatavs tādai reakcijai, zinot, ka vairuma norvēģu viedoklis atšķiras no viņējā, stāsta advokāts.

Jau vēstīts, ka Oslo tiesa pirmdien noraidīja Breivika prasību to nekavējoties atbrīvot.

Breiviks uzskata, ka viņa pastrādātās slepkavības bija "preventīvs uzbrukumus valsts nodevējiem" un tika pastrādātas, lai "aizstāvētu etniskos Norvēģijas iedzīvotājus".

Tiesa ir nolēmusi atkārtoti veikt psihiatrisko ekspertīzi Bēringam-Breivīkam, jo cietušie nepiekrita pirmās ekspertīzes slēdzienam, ka viņš ir garīgi slims.

22.jūlijā Bērings-Breivīks sarīkoja divus teroraktus. 32 gadus vecais ekstrēmists atzīst, ka sarīkoja sprādzienu valdības kvartālā galvaspilsētā Oslo, kurā gāja bojā astoņi un ievainoti vairāki cilvēki, bet vēlāk, pārģērbies par policistu, sarīkoja apšaudi valdošās Darba partijas jaunatnes nometnē Tīrifjordena ezera Utejas salā, kur ekstrēmists nogalināja 69 cilvēkus. Tomēr Bērings-Breivīks neuzskata, ka būtu pastrādājis noziegumu.

Bērings-Breivīks dažas stundas pirms uzbrukumu sākuma ievietojis internetā un izsūtījis pa elektronisko pastu Norvēģijas galēji labējiem politiķiem 1500 lappušu manifestu, kas daļēji ir viņa dienasgrāmata, un tas liecina, ka uzbrukumus viņš gatavojis vairākus gadus. Viņš sevi dēvē par krustnešu bruņinieku, kas cīnās pret "musulmaņu invāziju" Eiropā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!