Foto: AFP/Scanpix/LETA

Šajās dienās aizvadītajā BRICS valstu (Brazīlijas, Ķīnas, Krievijas, Indijas un Dienvidāfrikas Republikas) samitā plaša uzmanība pievērsta ar Covid-19 vakcīnu saistītajiem jautājumiem.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins paziņoja, ka Krievijā izstrādātās vakcīnas ir drošas un efektīvas, raksta "Associated Press". Putins uzsvēra, ka alianses prioritāte ir "kolektīvo BRICS pasākumu koordinēšana" pandēmijas apkarošanai. Viņš arī sacīja, ka Maskava ir gatava sadarboties ar BRICS partneriem Krievijā ražoto vakcīnu "ražošanā un lietošanā".

Arī citi BRICS līderi runāja par sadarbību vakcīnas jautājumos. Indijas premjerministrs Narendra Modi sacīja, ka Indijas vakcīnu ražošanas kapacitāte būs svarīga cilvēces interesēm, un Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins paziņoja, ka Pekina "aktīvi apsvērs" vakcīnas piegādi BRICS valstīm, "ja būs tāda nepieciešamība".

Deklarācijā BRICS valstis paziņoja, ka atzīst plašas imunizācijas pret Covid-19 nozīmi, lai varētu apturēt pandēmiju. Tāpat valstu līderi solīja strādāt, lai brīdī, kad vakcīna kļūst pieejama, tā tiek izplatīta taisnīgā un pieejamā veidā.

Samita laikā Putins glaimojošus vārdus veltīja Brazīlijas prezidentam Žairam Bolsonaru, sakot, ka Dienvidamerikas valsts vadītājs izrādījis drosmi cīņā pret Covid-19: "Jūs pat esat personīgi inficējāties ar šo slimību un ar lielu drosmi izturējāt pārbaudījumu." "Es zinu, ka šis brīdis nebija viegls, taču jūs ar to tikāt galā kā īsts vīrietis un parādījāt labākās vīrišķības īpašības, piemēram, spēku un gribasspēku," piebilda Krievijas prezidents.

BRICS valstu grupa pārstāv aptuveni 42% pasaules iedzīvotāju, 23% no IKP, 30% teritorijas un 18% no pasaules mēroga tirdzniecības. Pirmais samits notika 2009. gadā Krievijā un toreiz grupā ietilpa četras valstis - Krievija, Brazīlija, Indija un Ķīna. Gadu vēlāk šim kvartetam pievienojās Dienvidāfrikas Republika.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!