NATO spēku virspavēlnieks Eiropā sestdien brīdināja, ka tādi terora akti, kā 11.septembra uzbrukumi Ņujorkā un Vašingtonā, kuru katru brīdi var atkārtoties.
"Nevienam no mums nevajadzētu uzskatīt, ka tās ir teroristu uzbrukumu beigas.. katra diena bez terora aktiem nozīmē, ka mēs esam nonākuši dienu tuvāk nākamajiem," ASV ģenerālis Džozefs Ralstons paziņoja ikgadējā Atlantiskā līguma asociācijas konferencē Slovēnijas pilsētā Bledā.

Ralstons teica, ka ir jādara viss iespējamais, lai izvairītos no terora aktiem nākotnē.

Ģenerālis pauda viedokli, ka vēl augustā neviens pat iedomāties nespēja, ka pēc mēneša NATO aktivizēs Ziemeļatlantijas alianses dibināšanas līguma piekto pantu, kurā teikts, ka uzbrukums vienai NATO dalībvalstij ir uzbrukums visām 19 dalībvalstīm.

Ralstons norādīja, ka NATO tika izveidota, lai cīnītos strukturizētā karalaukā pret skaidri zināmu ienaidnieku, taču š ī nostādne "bija piemērota aukstā kara scenārijam", nevis "mūsdienu transnacionālajiem draudiem un asimetriskajiem kara vešanas līdzekļiem".

Ralstons pauda viedokli, ka šodienas cīņa pret terorismu prasa pilnīgi citādu militāro doktrīnu, infrastruktūru un aprīkojumu. Atlantiskā līguma asociāciju veido alianses dalībvalstu nevalstiskās komitejas un tā kalpo kā forums dialogam ar organizācijām, kas atbalsta NATO.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!