Foto: PantherMedia/Scanpix

Beļģijas galvaspilsētā Briselē sākot ar pirmo septembri tiks ieviests naudassods par sievietēm izteiktiem nepiedienīgiem izteikumiem pilsētas ielās, vēsta ārvalstu mediji.

Šādu lēmumu pilsētas vadība pieņēmusi reaģējot uz 25 gadus vecās studentes Sofijas Pitersas veidoto, plašu sabiedrības rezonansi izraisījušo videorullīti, kurā parādīta šī problēma no sievietes skatu punkta, atsaucoties uz vietējiem medijiem, vēsta aģentūra "Itar-Tass".

Videoierakstā "Sieviete uz ielas" ("Femme de la Rue") , kurš izraisīja plašas diskusijas Beļģijas un Francijas interneta vidē, ar slēpto kameru filmēts, kā meitene dienas laikā staigā pa galvaspilsētas ielām. Ierakstā redzams, kā pie jaunās studentes nāk klāt pārsvarā Tuvo Austrumu izcelsmes vīrieši, piedāvājot iedzert kafiju, prasot telefona numuru, vai pat aicinot pavadīt ar tiem laiku viesnīcā. Kad meitene atsaka piedāvājumus, vīrieši viņu sāk rupji un nepieklājīgi lamāt.

Filmiņā atspoguļotā problēma sevišķi aktuāla ir pilsētas daļās, kurās dzīvo daudz imigrantu. "Sieviete uz ielas" filmēta arī divos centrālajos pilsētas rajonos, kuros dzīvo daudz marokiešu.

No pirmā septembra par nepiedienīgu izturēšanos pret sievietēm uz ielas draudēs sods 250 eiro (175 latu) apmērā. Tiesībsargājošās iestādes aicina sievietes nekavējoties ziņot par apvainojumiem un pārkāpumiem to virzienā.

Pati filmiņas autore Pitersa gan nedomā, ka sods ievērojami uzlabos situāciju. "Diez vai jums izdosies aizvest sev līdzi uz policijas iecirkni tādu vīrieti un palūgt viņu atkārtot visus tos vārdus, kurus viņš izkliedza uz ielas," mediji citē studenti.

Problēma ir cieši saistīta ar lielo imigrantu skaitu valstī un atšķirībām starp Rietumeiropas un Tuvo Austrumu kultūru un priekšstatiem par sievietes apģērbu un uzvedību, norāda "Itar-Tass".

2010. gadā 13 procenti valsts iedzīvotāju bija dzimuši ārzemēs. Savukārt 2011. gadā miljons Beļgijas iedzīvotāju nebija šīs valsts pilsonības, kas ir desmit procenti no visiem valsts iedzīvotājiem. Turklāt liela imigrantu daļa koncentrējas tieši Briselē, kur virknē rajonu imigranti ir vairāk nekā 60 procenti no iedzīvotājiem, vēsta "Itar-Tass".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!