Eiropas Komisija (EK) gatavojas izvirzīt ideju par Eiropas Savienības (ES) preses aģentūras izveidi un veicināt efektīvāku komunikāciju starp institūcijām un žurnālistiem, lai tādējādi uzlabotu Briseles komunikācijas kanālus ar tās pilsoņiem.
Starp EK priekšlikumiem informācijas apmaiņas uzlabošanai ar sabiedrību, ko paredzēts publiskot trešdien, ir ierosināts izveidot ES preses aģentūru un paplašināt EK un EP finansētā, visu diennakti raidošā TV ziņu kanāla "Euronews" darbību.

ES izpildvara savu iniciatīvu uzskata par daļu no "pārdomu perioda", kas tika izsludināts pēc Francijas un Holandes noraidošā balsojuma par ES konstitūciju. Informācijas trūkums un plaisa starp elitārām ES institūcijām un ierindas pilsoņiem tiek minēti kā konstitūcijas noraidīšanas galvenie iemesli.

Saskaņā ar plānu iecerēts nopietns darbs šādās jomās: "kopīgu darbības principu noteikšana; ES pilsoņu iesaistīšana darba procesos; darbs ar medijiem un modernajām tehnoloģijām; Eiropas sabiedrības viedokļa izprašana un sadarbība".

Pēc EK locekļa teiktā, "dokuments ir aicinājums citām ES institūcijām, valstīm un žurnālistiem savā starpā vienoties par sava veida kopējiem darbības principiem, pat noteikumiem, kā komunicēt Eiropā, jo līdz šim komisijā bijis jūtams tikai nemitīgs spiediens radīt kādu brīnumainu plānu."

ES valstu valdības savukārt aicinājušas nodrošināt "iespējas un līdzekļus jaunas platformas radīšanai ar Eiropu saistīto jautājumu apspriešanai, kas maksimāli lielam cilvēku skaitam dos pieeju informācijai un iespēju tikt sadzirdētiem."

Turklāt dokumentā norādīts, ka lielāka Eiropas apziņa sasniedzama, dalībvalstu skolās ieviešot mācību stundas par ES vēsturi un institūcijām.

Viens no galvenajiem dokumenta vēstījumiem ir - "Eiropas sabiedriskais apveids nevar tikt radīts Briselē", "un politiķiem dalībvalstīs ir pienākums izmantot vietējos medijus, lai veicinātu Eiropas lietu diskusijas".

EK uzskata, ka iespējas šādās diskusijās piedalīties un iegūt informāciju ir jārada pilnīgi visiem iedzīvotājiem, "sevišķi minoritātēm, cilvēkiem ar īpašām vajadzībām un citām grupām, kas bieži vien paliek aiz svītras."

Veidojot Eiropas komunikāciju politiku, "ir jāņem vērā, ka Eiropas pilsoņi nāk no ļoti dažādiem sociālajiem un kultūras slāņiem. Tādējādi jautājums jāaplūko no visdažādākajiem skatu punktiem," norāda ES izpildvara.

EK trešdien iecerējusi izveidot komunikāciju jautājumam veltītu interneta mājaslapu, kur pilsoņi un citi interesenti līdz jūlijam varēs apspriest piedāvātos priekšlikumus.

Savukārt ES izpildvara apkopos iesūtītos datus, ar kuriem "pārdomu perioda" beigās tiks iepazīstinātas ES vadošās amatpersonas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!