Foto: AP/Scanpix

Otrdienas rītā, kad Briseles lidostā nogranda divi teroristu pašnāvnieku sarīkoti sprādzieni, tur atradās arī ceļotāju pāris no Igaunijas, kuri bailēs no uzbrucējiem paslēpušies zem galda, vēsta portāls "Delfi.ee".

Karolīne Rute un Kristjans Aruoja 22. martā gatavojās lidot mājās uz Tallinu. Viņi savlaicīgi ieradušies Briseles Zaventemas lidostā un reģistrējušies reisam, kad noticis pirmais sprādziens. Sākumā viņi pat nav sapratuši, kas notiek, taču, redzot izbiedētos ļaudis, devušies meklēt patvērumu.

Pēc dažām minūtēm tikai divas reģistrācijas rindas tālāk no igauņiem nograndis otrais sprādziens. "Šo sprādzienu mēs redzējām, sajutām tā triecienvilni un lidojošos atkritumus," stāsta Rute. Tad viņi apjautuši, ka patiešām notiek terorakts.

"Tas, protams, bija briesmīgi. Mēs nebijām droši, ka sprādzienu vairs nebūs, vai kādam nav ierocis un kas notiks tālāk," atceras Rute. Baidoties, ka pa lidostu varētu pārvietoties bruņoti teroristi, igauņi palikuši paslēptuvē un centušies nepievērst sev uzmanību.

Kad ar personāla palīdzību igauņi pametuši lidostas zāli, viņi ieraudzījuši saplēstus stiklus, cietušos un darbiniekus, kas sniedz ievainotajiem palīdzību. "Sajūta, ka viss ir beidzies, radās tikai tad, kad bijām atgājuši nost no lidostas," portāls citē aculiecinieci.

Taču šo pārliecību sagrāvušas ziņas par sprādzienu metro stacijā Briseles centrā. Tieši pa šo metro līniju viņiem būtu jābrauc, ja no lidostas dotos taisnā ceļā uz viesnīcu.

Igauņi ar autobusu devušies uz Amsterdamu, taču arī tur pilnīgu mieru nav izdevies atgūt. "Mēs zinām, ka ir atrastas vēl bumbas, var gadīties vēl citas likstas," pārdzīvo igauniete, atzīstot, ka Amsterdamas lidostā nespēs justies droši.

"Man ir ļoti bēdīgi redzēt, ka notiek kaut kas tāds. Man ir skumji, es esmu sašutusi un vīlusies," nobeidz teroraktu aculieciniece no Igaunijas.

Vēstīts, ka Briselē pēc asiņainajiem sprādzieniem lidostā un metro stacijā pilsētas centrā, ko sarīkojuši teroristi, bojā gājis vismaz 31 cilvēks, bet 260 ievainoti. Vairāku ievainoto stāvoklis ir ļoti smags. Valstī no trešdienas ir trīs dienu sēras.

Atbildību par teroraktu uzņēmies islāmistu grupējums "Daesh". Policija identificējusi trīs aizdomās turētos, kas sarīkojuši uzbrukumu lidostā.

Divi no tiem – brāļi Halīds un Ibrahīms el Bakrauī, kas gājuši bojā sprādzienos. Trešais līdzdalībnieks, kurš spridzekli nav detonējis un pēcāk paguvis aizbēgt, esot atpazīts kā Nadžīms Lākrauī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!