Foto: AFP/Scanpix

Beļģijas drošības struktūras identificējušas vīrieti, kurš otrdienas vakarā Briseles Centrālajā dzelzceļa stacijā sarīkoja sprādzienu un tika nošauts. Tas bijis kāds 36 gadus Marokas pilsonis.

"Uzbrucējs identificēts kā O.Z., kurš dzimis 1981. gada 20. janvārī un kuram bija Marokas pilsonība," preses konferencē paziņoja prokuratūras pārstāvis sakariem ar presi Eriks van der Sipts.

"Varasiestādēm nebija zināms, ka viņam būtu bijuši jelkādi sakari ar terorismu," sacīja van der Sipts, atsakoties atklāt vīrieša pilno vārdu, kamēr turpinās izmeklēšana.

Terorista detonētais spridzeklis bijis koferis ar naglām un gāzes baloniem, sacīja amatpersona. "Varēja būt daudz ļaunāk," viņš atzina. "Ir skaidrs, ka viņš gribēja nodarīt lielāku ļaunumu, nekā viņam tas izdevās."

Aizdomās turētais ienācis Centrālajā stacijā plkst. 20.39 pēc vietējā laika un divas reizes pienācis pie "pasažieru grupas", otrajā reizē nostājoties viņu vidū, sacīja van der Sipts, piebilstot, ka tur bijuši aptuveni desmit cilvēki.

"Viņš sagrāba savu koferi kliedzot un izraisot daļēju eksploziju. Par laimi neviens necieta," viņš sacīja. "Koferis uzreiz aizdegās. Vīrietis tad pameta savu bagāžu degam un devās uz platformu pie stacijas priekšnieka."

"Tajā pat brīdī soma eksplodēja otrreiz jau ar lielāku spēku. Šajā somā bija naglas un gāzes baloni."

"Tad vīrietis atgriezās zālē, kur viņš steidzās pie karavīra, kliedzot "Allāhu akbar" ("Dievs ir dižens"). Karavīrs uzreiz atklāja uguni un trāpīja šim indivīdam vairākas reizes. Gūto ievainojumu rezultātā pēdējais nomira notikuma vietā."

Pretēji dažu beļģu mediju ziņotajam aizdomās turētajam nav bijis pašnāvnieka jostas, sacīja van der Sipts. Sprādzienā neviens necieta, un sprādziena nodarītais posts ir ierobežots, paziņoja Briseles prokuratūras preses sekretāre.

Beļģijas mediji ziņoja, ka uzbrucējs bijis no Briseles Molenbēkas rajona, kur dzīvojuši agrāk teroraktus sarīkojuši džihādisti, un policija šobrīd tur veic reidus.

Beļģija ir trauksmes stāvoklī kopš 2016.gada marta, kad spridzinātāji pašnāvnieki nogalināja 32 cilvēkus Briseles metro stacijā un lidostā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!