Foto: Publicitātes foto
Austrālijā savā pirmajā lidojumā šonedēļ devies britu eksperimentālais "Pastāvīgais saules enerģijas darbinātais lielā augstuma lidaparāts" ("The Persistent High Altitude Solar Aircraf" jeb PHASA-35), kādi nākotnē funkcionāli varētu aizstāt un papildināt satelītus.

Britu uzņēmums "BAE Systems" vēsta, ka PHASA-35 uzprojektēts, uzbūvēts un devies pirmajā lidojumā mazāk nekā divu gadu ilgā periodā.

"PHASA-35 projektēts pastāvīgai bezpilota darbībai stratosfērā virs zonas, kur to varētu ietekmēt aviosatiksme un laikapstākļi. Tādējādi lidaparāts piedāvā pastāvīgu un izmaksās pieejamāku alternatīvu satelītiem. Turklāt tam ir lidaparāta fleksibilitāte, kas ļauj to izmantot dažādiem uzdevumiem, piemēram, meža ugunsgrēku pamanīšanai un ūdeņu novērošanai," vēsta uzņēmuma pārstāvji.

Testa lidojuma sagatavošanā iesaistījušās arī vairāki Lielbritānijas un Austrālijas zinātniskie centri, bet pats lidojums notika Austrālijas karalisko Gaisa spēku Vūmeras izmēģinājuma poligonā Austrālijas dienvidos (kartē zemāk).

Lidaparāta darbību dienā nodrošina saules enerģija, bet naktī – baterijas. PHASE-35 faktiski ir dizains platformai, kuru, pievienojot dažādas tehnoloģijas var izmantot sakaru nodrošināšanai, novērošanai un uzraudzīšanai gan civiliem, gan militāriem mērķiem. Izstrādātāji norāda, ka lidaparāts tirgū piedāvās iespējas, kādu patlaban nav ne esošajiem lidaparātiem, ne satelītiem.

"BAE Systems" pārstāvji medijam "UK Defence Journal" arī atzīmējuši, ka šī tehnoloģija un tās īsais izstrādes laiks parāda, ka briti jau nākamās desmitgades laikā varētu radīt arī nākotnes gaisa kaujas sistēmu. Tādējādi viņi netieši atzīmējuši, ka briti pēc Eiropas Savienības pamešanas un likumsakarīgas to neiekļaušanas topošā ES nākotnes gaisa kauju sistēmas izstrādē, kurā lielākie spēlētāji ir Vācija, Francija un Spānija, ir spējīgi izstrādāt paši savu alternatīvu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!