Lielbritānijas ārlietu ministrs Viljams Heigs vēstulē ASV valsts sekretārei Hilarijai Klintonei noliedz izskanējušās aizdomas, ka britu enerģētikas gigants "British Petroleum" būtu bijis saistīts ar "Lokerbijas spridzinātāja" atbrīvošanu.

"Nav pierādījumu, kas apstiprinātu apsūdzības, ka BP bija iesaistīts Skotijas izpildvaras lēmumā 2009.gadā atbrīvot Megrahi; tāpat arī nav pierādījumu, ka Skotijas izpildvara pieņēmusi lēmumu atbrīvot Megrahi, lai šādi atbalstītu BP naftas darījumus," uzsver ministrs.

Tomēr vienlaikus Heigs apstiprināja Lielbritānijas ASV vēstnieka izteikumus, ka pašreizējā britu valdība uzskata - tikusi pieļauta kļūda, atbrīvojot par pasažieru lidmašīnas uzspridzināšanu virs Lokerbijas, Skotijā, savulaik notiesāto Lībijas slepenā dienesta aģentu Abdelbasetu Ali al Megrahi.

"Pirmkārt, man ir jāuzsver mana paša bažas un nožēla par ciešanām, ko upuru ģimenēm Savienotajās Valstīs un šeit, Apvienotajā Karalistē, radījusi Megrahi atbrīvošana," viņš raksta. "Es vēlētos skaidri norādīt - šī valdība uzskata, ka Megrahi atbrīvošana bija kļūda."

1988.gada 21.decembrī virs Skotijas pilsētas Lokerbijas uzsprāga ASV aviosabiedrības "Pan Am" reisa 103 Frankfurte-Ņujorka pasažieru lidmašīna un bojā gāja visi 259 pasažieri, apkalpes locekļi, kā arī 11 cilvēki uz zemes. Lielākā daļa bojāgājušo bija ASV un Lielbritānijas pilsoņi.

Par lidmašīnas uzspridzināšanu Megrahi tika piespriests mūža ieslodzījums. Tomēr Skotijas valdība pagājušajā gada 20.augustā, pamatojoties uz "žēlsirdības apsvērumiem", Megrahi, kurš sirgst ar neārstējamu vēža formu, atbrīvoja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!