Foto: Reuters/Scanpix
NATO ir jāpaplašina Lībijā bombardējamo objektu loks vai arī Lībijas līderim Muammarm Kadafi izdosies noturēties pie varas, intervijā laikrakstam "Sunday Telegraph" teicis Lielbritānijas bruņoto spēku ģenerālis Deivids Ričardss.

Viņš uzstāja, ka NATO ir jāpastiprina uzbrukumi Lībijas valdošā režīma infrastruktūrai, kas pagaidām nav iekļauta mērķu sarakstā.

Ričardss atzina, ka militārā operācija Lībijā ir "ievērojams panākums" NATO, tomēr ir jādara vairāk.

Viņš laikrakstam skaidrojis, ka, ja NATO nepastiprinās savus uzbrukumus, "pastāv risks, ka konflikta rezultāts būs Kadafi palikšana pie varas".

"Šobrīd NATO neuzbrūk infrastruktūras mērķiem Lībijā. Tomēr, ja vēlamies palielināt spiedienu uz Kadafi režīmu, mums ir nopietni jāapsver to mērķu loks, kuriem mēs varētu uzbrukt," teica britu armijas ģenerālis.

"Sunday Telegraph" citē Ričardsu, sakām, ka NATO neuzbrūk Kadafi tieši, "bet, ja Kadafi atrastos komandcentrā, kuram uzbrūk NATO, un tiktu nogalināts, noteikumi netiktu pārkāpti".

"Ja NATO izvedīs savus spēkus, kamēr Kadafi vēl ir pie varas, pastāv nopietns risks, ka viņš atjaunos uzbrukumus nemierniekiem," skaidroja ģenerālis, kurš piebilda, ka NATO operācijas laikā "gandrīz nav bojāgājušo civiliedzīvotāju vidū, jo NATO ļoti rūpīgi izvēlas bombardēšanas objektus".

Lībijas valdība apsūdzēja NATO par 11 cilvēku, tostarp deviņu imamu nogalināšanu, piektdien bombardējot viesu namu Bregas pilsētā. NATO skaidroja, ka ēkā atradies Kadafi lojālo spēku komandcentrs.

Lībijā kopš februāra vidus notiek bruņota sacelšanās pret diktatora Muammara Kadafi režīmu. Kadafi nāca pie varas apvērsumā 1969.gadā, gāžot karali Idrisu.

ANO sankcionētu militāro operāciju Lībijā ar mērķi aizsargāt tās civiliedzīvotājus no Kadafi spēku uzbrukumiem 19.martā uzsāka Lielbritānija, Francija un ASV. Vēlāk šīs operācijas vadību pārņēma NATO.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!