Britu karavīri, kuri Irākā guvuši ievainojumus pēc amerikāņu veiktās apšaudes, saka, ka viņu kolonnu apšaudījusi ASV armijas lidmašīna un viens no karavīriem amerikāņu pilotu nosauca par "kovboju" un pilnīgi vienaldzīgu pret cilvēku dzīvībām, pirmdien vēsta laikraksts "The Times".
Laikraksts aptaujāja incidentā izdzīvojušos un tas sakrīt ar agrāk britu mediju ziņoto, ka amerikāņu A10 lidmašīna "tanku iznīcinātājs" uzbrukusi britu bruņutransportieru kolonnai.

Britu varas iestādes sestdien paziņoja, ka izmeklē uz dienvidiem no Basras notikušo incidentu, kurā viens britu karavīrs tika nogalināts un pieci ievainoti.

"Viņam ir A10 ar modernu tehnoloģiju, bet viņš nespēj izmantot termisko mērķu meklētāju, lai noteiktu vai tanks ir draugu vai ienaidnieku. Tas ir smieklīgi," hospitāļkuģī "RFA Argus" laikrakstam pavēstīja ievainotais jaunākais kaprālis Stīvens Džerards.

Viņš sacīja, ka kolonna tuvojusies irākiešu civilistu grupai, kuri vicinājuši balto karogu, kad viņiem uzbrukusi lidmašīna.

"Tur bija zēns, ne vecāks par 12 gadiem. Viņš nebija tālāk par 20 metriem, kad jeņķis sāka šaut," viņš sacīja. "Viņam cilvēku dzīvības nemaz nerūpēja. Es uzskatu, ka viņš bija īsts kovbojs."

Džerards sacīja, ka ASV lidmašīna divas reizes pikējot pārlidojusi piecu "Scimitar" vieglo izlūkošanas tanku kolonnu un bija mazāk kā 500 metru attālumā, kad pilots atklāja uguni.

"Mēs varam identificēt draudzīgu transportlīdzekli no 1500 metru attāluma," sacīja Džerards.

"The Times" raksta, ka pirmie divi "Scimitar" konvojā eksplodējuši un viens no apkalpes locekļiem neesot paspējis aizbēgt.

Lielbritānija līdz šim karā Irākā ir zaudējusi 24 karavīrus. Pieci gājuši bojā kaujās, 14 - dažādos incidentos un pieci - no tā dēvētā "draudzīgā uguns", kad pa viņiem uguni atklājuši savējie.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!