Foto: DELFI
Britu tabloīds "Daily Mail" turpina uzkurināt negatīvas publikācijas pret Latvijā radīto sociālo komunikāciju vietni "ask.fm".

Laikraksts publicējis virkni fotogrāfiju, kurās redzami portāla dibinātāji Iļja un Marks Terebini kopā ar draudzenēm atpūšamies brīvdienās Šveicē.

Fotogrāfijas ņemtas no Iļjas draudzenes Annas Kazakovas profila vietnē "Instagram".

"Daily Mail" publikācijā brāļi Terebini nodēvēti par pleibojiem, uz kuru "rokām ir pusaudžu asinis", un fotogrāfijas raksturotas kā "pretīga bagātības izrādīšana".

Savu sašutumu par Terebinu atpūtu Šveicē paudis arī pašnāvībā dzīvi beigušās britu pusaudzes Hannas Smitas tēvs, nosodot "ask.fm" īpašnieku dārgās izklaides laikā, kamēr viņa ģimene vēl sēro.

Smitas vecāki 14 gadus vecās meitenes novešanā līdz pašnāvībai vaino pazemojošos un naidīgos komentārus viņas profilā Latvijā tapušajā un pretrunīgi vērtētajā sociālo komunikāciju portālā "ask.fm".

Tomēr atklājies, ka 98% naidīgo komentāru meitenes profilā ievietoti no tās pašas IP adreses kā Smitai, bet tikai četri komentāri ierakstīti no citām IP adresēm.

Latvijā tapusī vietne pēdējā gada laikā tiek saistīta ar vismaz vēl četru pusaudžu pašnāvībām Lielbritānijā, Īrijā un ASV.

Pēdējos mēnešos portāls ieviesis vairākus papildu drošības pasākumus, tostarp izceļot iespēju lietotājiem bloķēt anonīmos komentārus, paplašinot ziņošanas iespējas par saņemtiem naidīgiem komentāriem.

Vietnē ir ap 60 miljoniem reģistrēto lietotāju, no kuriem vairums ir pusaudži.

Pēc "ask.fm" veidotāju datiem, portāls ir ļoti populārs Brazīlijā, ASV, Itālijā, Krievijā, Lielbritānijā, Vācijā, Turcijā, Argentīnā, Polijā un Francijā, taču kopumā vietni izmanto lietotāji vēl no 150 valstīm.

2010.gadā izveidoto un Latvijā bāzēto vietni "ask.fm" ikdienā apmeklē aptuveni 13,2 miljoni lietotāju. Tā ir devītā populārākā sociālās saziņas vietne pasaulē, liecina interneta statistikas uzņēmuma "comScore" jūnijā publicētie dati.

Vietne "ask.fm" ļauj lietotājiem izveidot publisku profilu ar savu fotogrāfiju un vārdu, taču citu lietotāju profilos atļauts ievietot anonīmus komentārus un jautājumus. Tomēr ikviens lietotājs var izvēlēties nesaņemt jautājumus no anonīmiem lietotājiem.

Vairums uzdoto jautājumu ir nevainīgi, par mīļākajiem mācību priekšmetiem vai mūzikas grupām, taču daļa portāla lietotāju saskārusies ar lamām, nievām un pazemošanu, pusaudžiem uzdoti tieši jautājumi par seksu, kā arī citi jaunieši mudināti pašgraizīties vai pat izdarīt pašnāvību.

Vairāku pusaudžu pašnāvības gadījumi pēc pazemošanas sociālo komunikāciju vietnē izraisījuši plašas diskusijas vairākās angliski runājošās valstīs, kur izskanējuši arī aicinājumi bloķēt pieeju "ask.fm".

Tomēr tehnoloģiju portāla "Cnet" aptaujātie eksperti norāda, ka "ask.fm" bloķēšana vai slēgšana neko nemainītu, jo tās vietā ļoti viegli var izveidot citas vietnes.

Portālu "ask.fm" radīja piecu puišu komanda - Oskars Liepiņš, Marks Terebins, Iļja Terebins, Valērijs Vešņakovs un Klāvs Sinka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!